Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Odžacima, mere i protiv nastavnice

Vesti 05. okt 201916:31 > 06. okt 2019 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Novi slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Odžacima. Učenik sedmog razreda zadobio je posekotinu na glavi na času matematike. U školi navode da su preduzeli sve neophodne korake, uključujući mere protiv učenika koji je drugu iz klupe naneo povredu, kao i prisutne nastavnice. Majka povređenog dečaka kaže da to nije izolovan slučaj i dodaje da njeno dete vršnjačko nasilje trpi već šest godina.

Povredu glave njen trinaestogodišnji sin zadobio je prošlog četvrtka, u školi, u toku nastave. Na času matematike se, kaže, igrao novčićem, što je druga iz klupe iritiralo. Kada mu je zatražio da prestane, a on nije poslušao, dogodio se incident.

„Drug je njemu prvi opsovao majku. Ovaj se okrenuo i vratio njemu psovkom. Savio se da uzme taj novčić koji mu je pao. Drug je njega udario pesnicom u glavu i nastavio da mu udara glavu o sto. Nastavnica, što je sasvim po meni normalno odreagovala, da ih razdvoji“, rekla je Jelena V, majka povređenog dečaka.

To, kaže, nije bio prvi slučaj nasilja. Ono traje već šest godina, a trpeo ga je, dodaje, i stariji sin. Školi se zbog toga često obraćala, sa pojedinim roditeljima čak i sudila, ali nije bilo pomaka. Pomoć je najčešće tražila od školskog psihologa.

Kad dođe do neke povrede, do nekog nasilja kad odem, on je znao meni da kaže da nema on vremena da gleda kamere, gde su moje dete jurili šipkama ovde u školskom dvorištu.. To su gluposti. Sad kad se ovo desilo, on je mom suprugu rekao da mi preterujemo, da ovo nije ništa.

Pre dve godine je, navodi, u školi organizovan sastanak čiji je povod bio upravo njen sin i vršnjačko nasilje.

„Biće radionica, biće svega, oni će preduzeti sve. Šta su preduzeli? Šta je njihov uspeh? Ja sam znala i da odem u Centar za socijalni rad i da tamo dobijem odgovor tipa – škola ima tim protiv nasilja i da treba oni to da reše. Nikad nisam pozvana u tom timu da mi se zvanično kaže – evo tim radi, uradio je to i to“, nastavlja Jelena V.

U školi pred kamere nisu želeli. Oglasili su se saopštenjem u kom nabrajaju sve korake koje su preduzeli od četvrtka kada se incident dogodio, uključujući disciplinske mere pokrenute protiv učenika i nastavnice.

Za 4. oktobar je u školi bila zakazana i rasprava u vezi sa ovim slučajem. Policija, inspekcija, tužilaštvo – svi su nas uputili na školu kao nadležnu da takve probleme rešava. Članica novosadskog Koordinacionog tima za borbu protiv nasilja kaže – na zastoj najčešće nailaze upravo u školama.

„Ili možda kod pedagoško-psiholoških službi. Da li oni nisu spremni, da li oni nekada ne žele, da li ne mogu da priznaju da se nešto tako zaista dogodilo, da li se boje neke papirologije? Ja ne znam šta je konkretan problem, ali se sa tim sve češće suočavamo i na samom terenu“, navodi Dragana Ćorić, Udruženje „Roditelj“.

Čini se, dodaje, da 15 godina nakon početka institucionane borbe sa vršnjačkim nasiljem, i dalje tapkamo u mestu.