Decenija i po od ubistva gardista, advokati pitaju – zašto država ne radi ništa

Vesti 05. okt 201911:16 > 11:30
N1

Navršava se 15 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru gde su bili na straži.

Kako bi im odali počast, familije, advokati porodica i predstavnici organizacije Žene u crnom ispred kasarne položili su vence i upalili sveće.

Roditelji pomenu nisu prisustvovali, jer su, prema navodima advokata, u lošem zdravstvenom stanju.

Zastupnici porodica kažu da već petnaestu godinu roditelji postavljaju isto pitanje – ko je odgovoran za smrt vojnika i zbog čega država ne radi na rešavanju slučaja?

Poručuju i da je efektivna istraga izostala kako je to naložio Ustavni sud 2013. godine i da će se zbog toga obratiti Strazburu.

„Kako porodice da nastave da žive sa tim, a da država ništa ne preduzima, kao da se ništa nije desilo. Ja to doživljavam lično, i većina nas, kao da su žrtvovani kao glineni golubovi“, kaže tetka Dragana Jakovljevića Mirjana Cvetković.

„Niko ne želi u ovoj zemlji da nam bilo kakvu informaciju da, da smo potpuno skrajnuti, da se osećamo kao da se ovaj slučaj nikad nije dogodio, tako se svi ponašaju i zaborav čini svoje, pogledajte, nekad je ovde bilo 50 televizijskih ekipa, sada vidimo vrlo malo vas novinara, najupornijih koji od početka pratite ovaj slučaj, to će na kraju pasti u zaborav to je i cilj, jer neko je procenio da je mnogo veća korist za državu da sakrije ovo ubistvo, nego da otkrije ubistvo“, kaže advokat porodica Predrag Savić.

Podsetimo, posle pucnjave u kasarni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da se dogodilo ubisto i samoubistvo, da bi kasnije nezavisna državna komsija utvrdila da je vojnike ipak ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.