Direktorka škole smenjena zbog prikrivanja vršnjačkog nasilja

Vesti 04. okt. 201911:52 > 11:55
Podeli:
Izvor: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je dužnosti Radicu Jović, direktorku Osnovne škole "Miloje Zakić" u Kuršumliji posle vanrednog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da se u toj školi desilo vršnjačko nasilje koje direktorka nije prijavila nadležnima.

„Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prepodnevnoj smeni za vreme velikog odmora učenik prvog razreda gurnut od strane učenika u korito česme koje se nalazi u dvorištu škole i bio mokar. Niko od predstavnika škole nije obavestio nadležnu Školsku upravu u roku od 24 sata o događaju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo podseća da je direktor ustanove dužan da u u slučaju nasilja i zlostavljanja u roku od 24 sata podnese prijavu nadležnim organima i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu.

„Prikrivanje vršnjačkog nasilja od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvoljeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice“, istakao je ministar Mladen Šarčević.

Majka dečaka, đaka prvaka iz Prokuplja, ispričala je za medije da su stariji đaci njenog sina tokom odmora polivali hladnom vodom u toaletu. On je uspeo da im pobegne i zaključao se u toaletu, a odatle su ga izvele i na čas odvele dve pomoćne radnice.

Nasilje je nastavljeno posle časa, a majka tvrdi da su ga druga deca polivala vodom i gurla mu glavu ispod česme. Majka dodaje da je dečak mokar od glave do pete i da je zadobio oguljotine na čelu i leđima. Školski pedagog ga je umotao u ćebe i odveo kući.