Arhitekta Bakić: Rekonstrukcija Trga neće biti poslednja

Vesti 03. okt 201922:39 > 22:45
Podeli:
Izvor: N1

U okviru novog ciklusa programa "Nije filozofski ćutati" u četvrtak uveče je na Filozofskom fakultetu u Beogradu održana tribina "Gde smo, ono, stali?" Učesnici su pokušali da odgovore na pitanja šta pregovori vlasti i opozicije znače za slobodu medija, kakvo je stanje u domaćoj ekonomiji, kao i kako preživeti radove na Trgu Republike.

Na pitanje Gde smo, ono, stali? moglo bi da se odgovori frazom iz kafane šta smo ovde imali, našalili su se učesnici tribine na Filozofskom fakultetu. Rezimirali su, pored ostalog, zbivanja prethodnih meseci na gradskom, ali i republičkom nivou.

Na gradskom, to je bila rekonstrukcija Trga Republike za koju arhitekta Dragoljub Bakić tvrdi da neće biti poslednja i kaže da ne znamo zapravo ni koliko ovi radovi traju, ni koliko nas koštaju.

„Ukupno je to 12 i po hiljada kvadrata, pet hiljada kvadrata velikih ploča, tri i po hiljade kvadrata onih manjih i tri hiljade i 900 kvadrata saobraćaja. Sve to kad saberete i pomnožite, a znate ne može da se sakrije nabavna cena, cena transporta i cena ugradnje. Ne može da se sakrije da to košta četiri miliona i 400 hiljada. Gde je drugih šest miliona evra“, pita Bakić.

Arhitekta Bakić rekao je i da će biti nemoguće naći krivca za sve probleme koji su se dogodili u vezi sa rekonstrukcijom Trga Republike.

Krivca za sve ono što se zbiva u medijima, novinarka Peščanika Svetlana Lukić vidi u vrhu države: „Mislim da je dovoljno jasno da ova vlast opstaje, da jedna od njenih glavnih poluga su upravo mediji. Jer, jedino preko medija, takvih kakvi jesu, oni mogu da otvaraju mostove tamo gde ni nema reke, da otvaraju fudbalske terene tamo gde nema ni lopte ni čoveka…“

Iako ne veruje u čuda, novinarka Peščanika misli da će biti baš to potrebno da bi se vlast u Srbiji promenila, jer smatra da aktuelna neće biti pobeđena na izborima.

Na tribini su još govorili profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec i karikaturista Dušan Petričić.