Nova mera Vlade za izbore: Menja se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti

Vesti 03. okt. 201915:54 > 16:00
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo finansija je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Nacrt izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji se od danas nalazi u javnoj raspravi, saopšteno je iz Vlade.

Cilj izmena je, kako se navodi u saopštenju, pojačavanje odgovornosti učesnika izbora kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

POVEZANE VESTI

Tekst Nacrta objavljen je veb-stranici Ministarstva finansija.

Vlada je navela da je izrada Nacrta izmena jedna u nizu aktivnost koje Vlada preduzima za unapređenje izbornog procesa.

Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, vebsajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.

Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora, navodi se u saopštenju.