Profesor Sinani najnovija meta medijske torture na nacionalnoj frekvenciji

Vesti 02. okt 201922:56 > 23:08
N1

Povodom omalovažavanja profesora Danijela Sinanija i izazivanja nacionalne mržnje na televiziji Hepi, profesor Filozofskog fakulteta kaže da očekuje reakciju nadležnih organa. Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medije na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

„Dobro jutro Srbijo“ – sumnjivog prezimena. Onaj koji je poželeo dobro jutro Srbiji na televiziji Hepi, osporio je pravo profesora Sinanija da učestvuje u rešavanju problema na beogradskom Univerzitetu, jer, kako je to objasnio Milomir Marić, onaj ko predaje albanski jezik ne može da bude moralni sudija.

Na Kosovu bi, pojašnjava dalje urednik Hepi televizije, Tači i Haradinaj streljali Srbina koji bi to pokušao.

POVEZANE VESTI

Sinani kaže da se u komentarisanje takvih reči neće upustiti, ali je za list Danas izjavio da bi možda bilo uputno samo demantovati niz neistina koje su tom prilikom plasirane.

„Nikada se nisam izjašnjavao o doktoratu Siniše Malog, isključivo zato što smatram da time treba da se bave odgovorna tela Univerziteta. Ako to bilo koga uopšte interesuje (a ne mislim da bi trebalo), moje državljanstvo je srpsko i nikada se nisam drugačije izjašnjavao. Konačno, albanski jezik se predaje na Filološkom fakultetu a ja sam profesor Filozofskog fakulteta, prema tome, ne predajem albanski jezik niti ‘roka mandoljina’ šta god to značilo, već predajem Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije“, objasnio je Sinani.

I dok Marić za list Danas tvrdi da nema ništa protiv Albanaca i da ne smatra da je ikoga uvredio, širi se broj pojedinaca, organizacija i institucija koje najoštrije osuđuju ponašanje tog novinara.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović ocenio je za N1 da je to „samo jedan, ali najdrastičniji, najbezobzirniji akt osporavanja i napada na one koji su se drznuli da kažu svoje mišljenje u celoj stvari o spornom doktoratu Siniše Malog“.

„I to još dolazi od nekoga ko sebe smatra tobože novinarom, a ko bi trebalo da razotkriva i utvrđuje činjenice, a on zamenjuje teze na najbezočniji način“, istakao je.

Reagovalo je i Ministarstvo kulture i informisanja pozivom medija na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

„U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti s javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst“, poručilo je Ministarstvo u saopštenju.

Filozofski fakultet podvlači da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na Uneskovu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, kolo i pevanje uz gusle.

Dobro jutro Srbijo!