Ministarstvo kulture Srbije traži da mediji poštuju novinarski Kodeks i norme

Vesti 02. okt 201917:52 > 17:55
N1

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas pozvalo medije na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi i na uzdržavanje od "direktnih i indirektnih uvreda na bilo čiji račun".

„U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo kulture i informisanja smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti s javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst“, piše u saopštenju.

Prethodno je uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila „gnušanje“ zbog vredjanja prodekana i profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović na televiziji Hepi.

Kako su naveli, glavni urednik te televizije sa nacionalnom frekvencijom, Milomir Marić omalovažavao je profesora Sinanija, „otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju“.

„Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa ‘sumnjivim prezimenom’ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali“, navedeno je u saopštenju.

Uprava je navela da je tokom te emisije, Marić je vređao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“.