Studenti "1 od 5 miliona" osudili napade na rektorku, Sinanija i Karapandžu

Vesti 02. okt 201917:43 > 17:53
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Studenti "1 od 5miliona" osudili su napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i prodekana Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, profesora Rašu Karapandžu i druge profesore koji se, kako su naveli, “usuđuju” da slobodno misle.

Rektorka Popović, profesor Karapandža i profesor Sinani podržali su studente u njihovim zahtevima tokom blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu nakon čega su usledeli verbalni napadi funkcionera Srpske napredne stranke, ali i napadi režimskih medija, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Studenti „1 od 5miliona“ oštro osuđuju ponašanje Milomira Marića na televiziji „Hepi“, a to je, kako navode, jedan od primera kako vlast vrši medijsku hajku i isključivo negativnu propagandu nad svima koji misle drugačije.

„Ovakvo ponašanje vlasti koja kontroliše i toleriše govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji jeste dokaz svih pritisaka od strane režima na Univerzitet i pokušaja da se zaplaše oni koji treba da donesu odluku o doktoratu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika“, ocenjuju studenti.

Izjava Milomira Marića, poslanika Marijana Rističevića i drugih funkcionera Srpske napredne stranke, kao i tabloidni napadi na profesora Rašu Karapandžu su dokaz da pritisci na profesore Univerziteta u Beogradu postoje.

Upravo zbog tih pritisaka mnogi profesori, a i studenti ćute, konstatuje se u saopštenju studenata „1 od 5 miliona“.

Zbog njih Fakultet organizacionih nauka nije mogao godinama da oformi komisiju, a njegovi profesori nisu imali hrabrosti da kritikuju i ceo proces ovoliko traje.

Zbog tih pritisaka smo blokirali Univerzitet sa ciljem da odbranimo njegovu autonomiju, podsećaju studenti.

Komentari predsednika Republike i predsednice Vlade kao i raznih funkcionera, ministara ali i medija direktno ugrožavaju bezbednost profesora koji su stali u odbranu akademske čestitosti, ali i doprinose već duboko podeljenom društvu.

Strah je mehanizam kojim Srpska napredna stranka vlada, navodi se u saopštenju.

Studenti „1 od 5 miliona“ i profesori koji ih podržavaju jesu simbol da akademsku zajedincu ne možete uplašiti, poručuju studenti.

Rektorka UB Popović i profesor Sinani na inicijativu studenata odupreli su se tom strahu i pokazali da je Univerzitet u Beogradu jedina slobodna instuciju u Srbiji, navode studenti „1 od 5 miliona“.

„Mi, studenti, stajemo u odbranu svih profesora i akademskih građana koji su imali hrabrosti da izađu iz senke i stanu u odbranu Univerziteta u Beogradu“, ističe se u saopštenju studenata „1 od 5 miliona“.