Filozofski fakultet osudio vređanje profesora Sinanija i rektorke na TV Hepi

Vesti 01. okt 201917:21 > 17:27
Podeli:
Izvor: N1

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila je gnušanje zbog vređanja prodekana i profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović u ponedeljak na televiziji Hepi.

„Uprava ustaje u zaštitu prava svih građana Srbije da izražavaju svoje slobodno mišljenje i upozorava da se širenjem nacionalne mržnje i uvredljivog obraćanja intenziviraju unutrašnji konflikti u Srbiji, a društvo uvodi u opasnu istorijsku fazu“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, glavni urednik televizije Hepi, s nacionalnom frekfencijom, Milomir Marić omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

„Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa ‘sumnjivim prezimenom’ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali'“, dodaje se u saopštenju.

Tokom te emisije, Marić je vređao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“, piše u saopštenju.

„Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vređanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta“, dodala je uprava fakulteta.

U saopštenju su naglasili da ustaju u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu „koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv. ‘političkim analitičarima'“.

„Podsećamo javnost da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasledje Srbije, za čijeg su mandata na UNESKO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle“, naveli su.