Svedok: Stanišić me poslao da istražim optužbe o zločinima u Iloku

Vesti 01. okt 201915:38 > 15:49
Reuters

Svedok odbrane Dragoslav Krsmanović potvrdio je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da ga je Stanišić 1994. poslao u Istočnu Slavoniju da istraži optužbe da su "crvene beretke", koje su bile povezivane s MUP Srbije, počinile prisilno premeštanje i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Stanišić (69), tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, i njegov saradnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju nesrba u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Mnoge od tih zločina, po optužnici, počinile su „crvene beretke“ koje su, u raznim formacijama, bile u sastavu i pod kontrolom SDB Srbije. Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Grejs Harbur sugerisala je svedoku da to znači da je Stanišić „znao šta su ‘crvene beretke’ radile u Iloku kad ga je zadužio za istragu“. „Ne, mi smo dobili zadatak da istražimo jer je bilo informacija da neki od osumnjičenih imaju veze s MUP Srbije (…) Stanišić nije pominjao ‘crvene beretke’, to smo tek kasnije saznali (…)

„Ne znam šta je Stanišić znao, znam šta mi je rekao“, odgovorio je Krsmanović, tadašnji pomoćnik komandanta Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) Službe državne bezbednosti Srbije.

Tužiteljka Harbur insistirala je da je „Stanišić bio zabrinut bio zbog prisilnog premeštanja“ Hrvata 1992-94. „Znam nešto o tome 1991-92, kada sam bio u stanici policije u Iloku“, rekao je Krsmanović. On je, medjutim, negirao da mu je Stanišić 1994. pomenuo prisilno premeštanje, precizirajući da mu je rekao da bi „nešto trebalo učiniti“ povodom izveštaja policije iz Iloka i šefa SDB u Bačkoj Palanci o zlodelima „bivših ‘crvenih beretki'“.

POVEZANE VESTI

Svedok je potvrdio da su te „bivše ‘crvene beretke'“ u Iloku živele u kućama koje su napustili lokalni Hrvati, a kojih je bilo 720. Krsmanović je izbegavao da direktno potvrdi sugestiju tužiteljke da sve to znači da je „Stanišić slao JATD u Republiku Srpsku Krajinu“, odnosno Hrvatsku. „Ja sam dobio zadatak da idem u Ilok, to je granično područje. To je bio zajednički tim RSK i Srbije“, kazao je Krsmanović.

Na tvrdnju tužiteljke Harbur da je drugooptuženi Simatović „nadzirao JATD“, svedok je odgovorio da je ta jedinica raportirala „Drugoj upravi SDB Srbije“ zaduženoj za obaveštajni i kontraobaveštajni rad. „Ne znate da je Simatović imao nadzor nad JATD“, pitala je tužiteljka. „Nije mi poznata uloga Simatovića ka JATD“, uzvratio je Krsmanović. U glavnom iskazu, prošle nedelje, Krsmanović je prvo izjavio da je Simatović jedno vreme bio načelnik Druge uprave SDB Srbije, ali je, potom, prihvatio tvrdnju odbrane da to nije tačno. Svedok prvooptuženog Stanišića je potvrdio da je JATD delovala van Srbije – u operaciji Pauk, u RSK i zapadnoj Bosni (1994-95); tokom krize oko pripadnika Unprofora koje je 1995. kao taoce uzela Vojska Republike Srpske i, iste godine, u Istočnoj Slavoniji.

Krsmanović je, medjutim, izbegavao da direktno potvrdi tužiteljkinu sugestiju da su Stanišić i Simatović tada bili „sa Jedinicom“. Rekao je, ipak, da je Stanišića i Simatovića, tokom operacije Pauk i talačke krize, vidjao na terenu, gde ih je „JATD obezbedjivao“. Rekao je i da je Simatovića, ali ne i Stanišića, video i u logoru „crvenih beretki“ u Pajzošu u Istočnoj Slavoniji.

Kao primer je navela da je sud u Beogradu pravosnažno osudio Krsmanovića na 11 meseci zatvora zbog lažnog svedočenja u odbranu oficira „crvenih beretki“ Zvezdana Jovanovića, osudjenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića 2003. „Dali ste Jovanoviću lažni alibi“, rekla je svedoku tužiteljka Harbur. „Nisam svedočio u korist Jovanovića (…) Osudjen sam na 11 meseci u kućnom pritvoru zato što se moj iskaz nije slagao s iskazom svedoka-saradnika“, odgovorio je Krsmanović. Tužiteljka će sutra nastaviti da unakrsno ispituje Krsmanovića.