Bastać: Vesić će pasti zbog Trga Republike, a SNS će pasti zbog Vesića

Vesti 01. okt 201911:53 > 14:46
N1

Predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Marko Bastać danas je na konferenciji za novinare u Skadarliji ponovio da je taj deo grada još jedan primer uništavanja Beograda, jer se rekonstruisana kaldrma raspada a vozila prolaze kroz prešačku zonu.

Bastać je dodao da je pored Trga Republike u koji je ugrađena kocka čiji je rok trajanja, kako je istakao, sedam dana, Skadarlija primer bahatosti i loše uloženog novca.

Prema Bastaćevim rečima, od kada nije više pod nadležnošću opštine Stari grad, u toj pešačkoj zoni ima sve više vozila, a niču i bašte koje postavlja „ko kako hoće“.

On je kao problem istakao to što je tokom rekosntrukcije Skadarlije izvađena i prodata stara turska kaldrma, a ubačena je grčka kaldrma koja je, kako navodi, slabijeg kvaliteta.

Zbog toga se, tvrdi Bastać, tokom šetnje Skadarlijom lome noge.

On je ponovo pitao zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića „dokle će da uništava grad“.

„Vesić će pasti zbog Trga Republike, a Srpska napredna stranka će pasti zbog Gorana Vesića“, istakao je Bastać.

Pretučen advokat Štrabaga?

On je Vesiću uputio i pitanje da li je tačno da je pretučen advokat firme Štrabag koji je upozoravao da ne treba menjati projekat Trga Republike i da li se Štrabag i pored svega što je urađeno na Trgu, i dalje nalazi na listi poželjnih partnera gradske vlasti.

Kako je Bastać saopštio u obraćanju medijima, advokat, kojeg nije imenovao, „iseljen je sa porodicom u Austriju“.

„Informacije o tome da je pretučen advokat Štraabaga imamo iz poverljivih izvora iz samog MUP. To je nešto što se  evidentno dogodilo, a vlast to krije na sve moguće načine“, tvrdi Bastać.

On nije precizirao kada se to dogodilo, samo je rekao da je bilo skoro i da su se tom prilikom u ranim jutarnjim časovima „predstavila dva lica i pokazala značke koje su bile lažne“.

Bastać tvrdi da je advokat dobio dva udarca tupim predmetom u glavu.

Zahtev Radojičiću

Bastać i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predali su kasnije danas, u Skupštini Beograda, zahtev za gradonačelnika Zorana Radojičića da se omogući uvid u dokumentaciju vezanu za radove na Trgu Republike, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, naglasivši da će slučaj „isterati do kraja i da krađa neće proći“.

„Građani Beograda i cele Srbije moraju da znaju sve detelje o javnoj nabavci, Trg Republike je beogradski ali i nacionalni trg i sramotno puno košta. Tražimo sve detalje, kompletnu ponudu izabranog ponuđača i ugovor sa izabranim ponuđačem“, izjavio je Zelenović, ispred zgrade Skupštine grada, navodeći da građani „moraju da znaju šta su platitili deset, dvanaest ili još više miliona evra“.

Podsetivši na rekonstrukciju trga u Šapcu, 2015. godine, on je rekao da su radovi na površini od, skoro, jednog hektara koštali 400.000 evra, plus 100.000 evra za fontanu, dok radovi na manjoj površini, od oko 80 ari, na Trgu Republike košaju „dvadeset puta skuplje“.