U Srbiji se nalazi oko 450.000 staračkih domaćinstava

Vesti 30. sep 201915:22 > 15:30
Shutterstock

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da u Srbiji ima oko 450.000 staračkih domaćinstava, a da polovinu čine samačka domaćinstva.

Paunović je na skupu povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obeležava 1. oktobra, rekla da su u Srbiji najstariji jug i istok zemlje, gde 25 odsto stanovnika čine osobe starije od 60 godina. Ona je istakla da će u Evropskoj uniji do 2030. godine oko 27 odsto stanovništva činiti građani stariji od 60 godina, a da se procenjuje da će u Srbiji do 2040. 23,6 do 25,5 odsto populacije činiti ta starosna grupa. Dodala je da u Srbiji žene žive duže od muškaraca, ali da se češće suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem u porodici.

„Srbija mora biti zemlja za sve generacije“, poručila je Paunović i dodala da Vlada Srbije radi na poboljšanju socijalnog i ekonomskog statusa starijih.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je, sa prosečnom starošću iznad 43 godine, Srbija među najstarijim zemljama u Evropi. On je istakao da su stariji građani izneli teret reformi i da su zaslužni za njihovo uspešno sprovođenje. Ministar je izrazio želju da svi gerontološki centri budu potpuno rekonstruisani i da svaka opština u Srbiji dobije besplatni klub po meri starijih građana. On je istakao i važnost međugeneracijske saradnje i ukazao da se u inostranstvu grade vrtići blizu gerontoloških centara, kako bi te dve ustanove imale zajedničke aktivnosti i srušile barijere među generacijama.

Đorđević je zahvalio starijima koji su došli na skup i istakao da je bilo posebno teško doći zbog protesta taksista. Skup je otvorio mešoviti hor „Smilje“ koji je izveo himnu Srbije „Bože pravde“.