Baljak: Blokada Rektorata i njen kraj – zajednička pobeda studenata i rektorke

Vesti 29. sep 201915:20 > 15:20
N1/arhiva

Onaj broj neopredeljenih profesora, koji čuvaju svoju poziciju i neće da talasaju, trebalo bi otvorenije i jasnije da stanu na stranu svojih studenata, onih koji bi sve nas trebalo da naslede na poslovima i da nastave da žive u ovoj zemlji, izjavio je FoNetu profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Janko Baljak.

Blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu i način na koji je ona završena vidi kao uzbunjujući i motivišući događaj za ostatak akademske zajednice i opisuje je kao zajedničku pobedu studenata i rektorke Ivanke Popović.

„Lepo je videti kada dve strane izađu iz nekog konflikta neporažene i kada se ljudi oko nečega dogovore. Koliko će dogovor biti poštovan vreme će pokazati“, navodi Baljak.

On dodaje i da je poruka nedavne blokade Rektorata da je moguće zadržati to zašta se predstavnici akademske zajednice često očajnički bore – autonomiju univerziteta.

 Baljak napominje da studenti imaju pravo na političko mišljenje, ukazujući da većini studenata nedostaje, ne toliko vrsta političkog angažovanja, nego političkog promišljanja stvarnosti.

On je ocenio da bi nam svima dobro došlo malo više svesti i političkog bića u njihovom ponašanju.

Baljak je ubeđen i da će promene izneti upravo ta mlada generacija, pogotovo ona koja deli sudbinu svih koji su ostali u Srbiji i nisu je napustili posle školovanja.

„Da bi se borio za normalnu zemlju, preduslov je da ostaneš da živiš ovde“, objasnio je Baljak i ocenio da oni koji su otišli odavde nisu motivisani za tu vrstu borbe, a boji se da ih je sve više.

On se osvrnuo i na rad javnog servisa na kojem je, kako kaže, vrlo često radio i imao veliki broj finih saradnji, ali smatra da RTS u informativnom delu programa ne ispunjava svoju osnovnu funkciju.

Prema njegovom stavu, „osnovnu informativnu funkciju RTS obavlja jednostrano, propagandistički, bez osećaja za stvarnost“. Uprkos tome, u nekim drugim segmentima to još uvek vrlo dobar, pristojan i sadržan program, istakao je Baljak.

Komentarišući rijaliti programe, kao važan segment sadržaja koji nude televizije sa nacionalnim frekvencijama, on ističe da, ipak, nije za njihovo ukidanje i cenzuru takve vrste.

„Stvar bi se lako mogla rešiti kada bi nadležna tela, poput REM, obavljala svoju dužnost. Treba da se kažnjava svaki prekršaj, da se ti programi jako, jako oporezuju, pa ko hoće da gleda, može da plati i da ništa drugo ne radi, samo da gleda rijaliti programe. Treba ih uvesti u regulative“, rekao je Baljak.

On smatra da nije problem u samom rijalitiju kao sadržaju, već u tome što je to „ispiranje mozga 24 sata“. Problem je u tome što nema drugih sadržaja, ocenio je on i zaključio da se kod komercijalnih emitera smenjuju jedan za drugim rijaliti programi i „rijaliti“ Vučić.