Teretnjak udario kod Ade Huje u neobeleženu baržu i potonuo

Vesti 28. sep. 201911:15 > 11:18
Podeli:
Izvor: N1

Samohodni teretnjak "Salajka" potonuo je kod Ade Huje, nakon udara u neobeleženu potopljenu baržu koja godinama stoji na desnoj obali Dunava, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS), koje je pozvalo inspekciju plovidbe da izda nalog za adekvatno obeležavanje tog kritičnog mesta.

Barža, koja je usled niskog vodostaja uzrokovala probijanje i potonuće broda, stoji na tom mestu već nekoliko godina, a prvo je bila obeležena sa dve bove koje su posle uklonjene, i sa obalnim znakom, koji je zaklonjen istovarnim postrojenjem.

Zbog nedostatka plovnih oznaka mnogi su navigatori bili u zabludi da je barža izvađena i da je ta plovidbena prepreka uklonjena, upozorilo je UPLS.

Brod je u četvrtak uveče potonuo za manje od pola sata, a svi članovi posade su spaseni uz pomoć lokalnih ribara koji su priskočili u pomoć.

Istraga će utvrditi kako je došlo do tako brzog potonuća i da li je brodski trup već bio oštećen, a UPLS se nada da će odgovorni za tako veliki propust biti pronađeni, kao i omaška u sistemu koja je uzrokovala nesreću.

Treba imati na umu da je navedena lokacija zvanično sidrište i mesto za pristajanje brodova gde često sidre i pristaju teretni tankeri. Na isti način je moglo doći do probijanja i potonuća tankera sa nesagledivim ekološkim razmerama, ukazuje UPLS.