Funkcionerska kampanja: Ministri tvrde da će poštovati pravilo, opozicija sumnja

Vesti 27. sep 201918:26 > 18:36
Podeli:
Izvor: Printscreen

Vlada Srbije usvojila je nove zaključke, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u Srbiji. Jedan od prvih zaključaka je da u predizbornom periodu ne bude funkcionerske kampanje. I dok ministri poručuju da će poštovati to pravilo, opozicija koja se odlučila za bojkot izbora u to ne veruje.

Šatori, ministar, predstavnici Evropske unije, video bim, govori, sve to za otvaranje jednog dečijeg igrališta u Novom Sadu.

„Ovo ne možemo podvući pod bilo kakvu kampanju jer daj Bože da imamo što više ovakvih projekata i da vidimo što više ne samo funkcionera već i vas pripadnika medija da promovišemo ovakve stvari“, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

N1: Kako biste vi opisali funkcionersku kampanju, šta ona podrazumeva ?

Udovičić: Pa, mislim da zaključak Vlade dovoljno govori, mislim da i zakon dovoljno govori o tome, tako da uvek sam za poštovanje zakona, poštovanje procedura i time ću se voditi.

A da li je baš tako? Ministar Udovičić samo nekoliko dana pred lokalne izbore u Medveđi razgovarao sa predstavnicima te opštine o sportu, a deci koja treniraju fudbal i košarku u klubu „Jablanica“ odneo je sportsku opremu.

Pročitajte još:

Baš pred lokalne izbore u Kuli družio se sa rukometašicama i odbojkašicama iz tog mesta, kao što je pred lokalne izbore u Doljevcu tamo otvorio rekonstruisan teren za košarku rukomet i mali fudbal.

Predstavnici opozicije koja je za bojkot izbora ne veruju da će se aktuelni funkcioneri odreći takvih kampanja.

„Ne samo da je neće biti, nego će je biti više nego ikada i to tome služi. Dakle, ovo vam je jedna igra u kojoj sad svi treba da učestvujemo, jedan cirkus u kojem niko više od nas, a prvenstveno građani, neće učestvovati“, ocenio je Nebojša Zelenović.

„Dok smo mi na Fakultetu političkih nauka razgovarali o funkcionerskoj kampanji tog dana je preko 5 sati predsednik države otvarao deonicu autoputa, to je klasičan primer funkcionerske kampanje „, smatra Zoran Lutovac.

Zaključke Vlade Srbije za poboljšanje izbornog procesa ne treba precenjivati, ali ni potcenjivati poručuju iz CeSID-a. Profesor na Fakultetu političkih nauka Milan Jovanović ocenjuje da mere Vlade pokazuju da su očigledno bili potrebni dodatni garanti da će se poštovati ono što je već propisano zakonom.

„Civilni sektor, mi iz akademske zajednice se godinama zalažemo da imamo jedan stalni panel o izbornom sistemu, o uslovima izbora i čitavom setu zakona koji obezbeđuju demokratiju – zakon o referendumu, zakon o političkim partijama, to što bi omogućilo da nam institucije funkcionišu na pravi način“, rekao je Jovanović.

„Kada čujemo kritike u javnosti da mi imamo dobre zakone, a da ih neko ne poštuje, ta kritika jeste delimično tačna, ali nije u potpunosti tačna zato što mi nemamo do kraja dobre sve procedure“, smatra Bojan Klačar.

Osim toga da neće biti funkcionerske kampanje, Vlada Srbije usvojila je i zaključak za otvaranje posebne stranice na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku.