Kesić: Za Kosovo su najvažnije SAD, ali zbog krize nerealno je očekivati rešenje

Vesti 26. sep 201910:41 > 10:42
N1

Susreti u Njujorku pokazuju da je proces oko rešavanja pitanja Kosova zakočen, ali da se rasplet neće dogoditi i on nije u razgovoru između Prištine i Beograda, nego u usaglašavanju spoljnih faktora, kaže Milan Mišić spoljnopolitički komentator. Obrad Kesić šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu smatra da je za pomak po pitanju Kosova potrebna je volja, a za sada se u Prištini ništa ne menja i iz više razloga možemo biti skeptični prema pitanju nastavka pregovora.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održava se Generalna debata u okviru 74. zasedanja Generalne skupštine, koja okuplja lidere iz skoro 200 država sveta. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kojim je zajedno u delegaciji i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Predsednik Vučić imao je bilateralni susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a glavna politička tema o kojoj su razgovarali je rešavanje pitanja Kosova.

Dijalog u Briselu je već dosta duga zakočen, a ostaje da se vidi šta će doneti parlamentarni izbori koji se na Kosovu održavaju 6. oktobra. Pominje se mogućnost regionalnog skupa koji bi incirali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednk Emanuel Markon.

Kesić navodi da iz više razloga možemo biti skeptični prema pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine – prvi su izbori i pitanje formiranja vlasti na Kosovu, drugi izazov je situacija u SAD i skandali koji oduzimaju pažnju, a treći faktor su izbori u Beogradu.

„Do sada je EU pokazala da nema autoritet u ovom pitanju, jednino ostaje nada da će Amerikanci moći da odigraju važnu ulogu, i ono što je važno jeste da se odmaknemo od početnih tačaka Beograda i Prištine. Uz ove probleme teško je očekivati da će nešto da se promeni“, kazao je.

Mišić je rekao da susreti u Njujorku pokazuju da je proces oko rešavanja pitanja Kosova zakočen, a da će raplet biti u usaglašavanju spoljnih faktora, i dodao da se ipak pokazuje da u tom pogledu ima nekih novina, poput hodograma o kojem je govorila Merkel.

„Poruka glasi – odlaganje problema proizvešće lošije rešenje od onog koje je moguće sada“, naveo je.

Kesić je istakao da najvažniji igrač jeste Amerika, ali da ako je u velikoj krizi kao što jeste, nerealno je očekivati rešenje.

Beograd i Priština gube putovanje ka EU, ako zaista putujemo ka EU, time što nema dijaloga, Kosovo isisava veliku količinu političke energije u Srbiji, i kuda god da krene suočava se sa činjenicom da ne zna svoje granice, zaključio je Mišić.