Skat: Krajnje je vreme da Srbija pristupi reformi medijskog okruženja

Vesti 26. sep 201900:03 > 00:04
N1

Odlazeći američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izjavio je da brojna istraživanja ukazuju na masovnu pojavu plasiranja iskrivljenih činjenica u srpskim medijima kada je u pitanju izveštavanje o Rusiji u poređenju sa SAD.

„To se ne odnosi samo na tabloide, već i na RTS i ozbiljne novine poput Politike. Ovako otvorena manipulacija medijima nastavak je opasne nacionalističke propagande koja je na Balkanu uzela maha devedesetih godina. Ona nanosi štetu izgledima Srbije da ponovo zauzme mesto koje joj pripada u zajednici evropskih naroda“, rekao je Skat za list Danas.

Skat je dodao da je „krajnje vreme da Srbija istinski pristupi reformi medijskog okruženja u zemlji, da zaštiti istraživačke novinare i da iz medijskog prostora ukloni nevidljivu ruku nacionalizma po meri vlasti“.

Povodom najave bojkota izbora od opozicionih srpskih stranaka, Skat je kazao da bi SAD pozdravile korake koji bi ozbiljno shvatili primedbe opozicije, civilnog društva i međunarodnih organizacija poput EU i OEBS-a i uveli dalje reforme.

„Istovremeno, ne vidim kakve koristi narod Srbije ima od bojkota. U stvari, verovatno bi posledica bojkota bila oduzimanje srpskoj javnosti mogućnosti izbora. U krajnjoj liniji to je unutrašnje pitanje Srbije, ali ishod bi mogao uticati na ugled Srbije u svetu“, naveo je Skat.

Komentarišući mogućnost postizanja sporazuma Beograda i Prištine, Skat je rekao da je „svaki dan bez sporazuma korak dalje od stabilne budućnosti za kojom čeznu oba naroda“ i dodao da je imenovanje Metjua Palmera za američkog specijalnog predstavnika za Balkan važan signal da SAD žele da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu Srbiji i Kosovu da postignu sporazum koji će doprineti stabilnosti celog regiona.

„Uz Palmerovu pomoć, ali pretežno uz pomoć mudrosti i hrabrosti političkih lidera u Beogradu i Prištini, doći će i taj dan. Što pre, to bolje“, rekao je Skat.