Rektorat odblokiran, studenti kažu – iz bitke za ugled BU izlaze kao pobednici

Vesti 25. sep 201916:35 > 16:38
N1

Nakon punih dvanaest dana, studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" odblokirali su i napustili zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu i to nakon što su sa rektorkom Ivankom Popović postigli dogovor oko zahteva koje su ranije postavili. Ključevi Kapetan Mišinog zdanja vraćeni su u ruke rektorke, a ona je studentima zauzvrat dala pisane garancije da će dogovoreno biti i ispunjeno. Iako je ceo slučaj izazvao i oštre političke reakcije od predstavnika vlasti, politički kontekst rektorka nije želela da komentariše.

„Predajemo vam ključeve, jer smo postigli dogovor i ponosni smo“, rekla je studentkinja Mila Jovanović.

Primirje je postignuto. Na neizvesnih dvanaest dana u zgradi Rektorata stavljena je tačka, ključevi su iz ruku pobunjenih studenata vraćeni rektorki. 

POVEZANE VESTI

Iz bitke za akademsku čestitost i odbranu ugleda Univerziteta u Beogradu, studenti kažu da izlaze kao pobednici. Zadovoljni postignutim, rektorki su poklonili simboličan poklon – čuvarkuću, jer kažu da žele da čuvaju svoj Rektorat.

„Mislimo da je danas osvanuo sunčan dan za čitavu akademsku zajednicu, Univerzitet je pokazao da je autonoman, Univerzitet je pokazao integtitet. Univerzitet je pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. I mi smo ponosni na to i mi sada ponovo možemo sa ponosom da kažemo: ja sam student BU“, kaže Jovanović.

Prekidu blokade Rektorata prethodio je dogovor da će 4. novembar biti dan kada će se rešiti pitanje sporne doktorske disertacije ministra Siniše Malog, bez daljeg odlaganja. Rektorka Ivanka Popović dala je pisanu garanciju da će se dogovor ispuniti. Šta je još garantovano – detalji su nepoznati, jer o njima Popović nije želela javno. 

„Mislim da zaista nema potrebe da mi razgovaramo o onome šta su bili interni naši razgovori, prema tome mislim da ne bih dala odgovor na to pitanje. Ono sve što je bilo u jučerašnjem dogovoru – to je ono što ja garantujem da će Univerzitet u Beogradu da uradi. Zaista mislim da ne moramo da idemo u detalje, ali to je suština. A i to je ono o čemu ja govorim – da vi pustite Univerzitet da sam rešava svoje izazove“, rekla je rektorka.

#related-news_0

Da li su među tim izazovima i političke reakcije koje stižu od predstavnika vlasti kako na račun studenata koji su učestvovali u blokadi, tako i na račun rektorke? Predsednik Srbije, premijerka, predsednica parlamenta – listom su slučaj blokade okarakterisali kao „politički motivisanu akciju“, na koju su studente inspirisali predstavnici opozicije.

Ivanka Popović takve poruke nije želela da komentariše, ali studenti kažu da su to politički pritisci i obećavaju da će rektorku zaštititi.

Pobednički se, osim studenata, osećaju i profesori, jer je – objašnjavaju – rešenje postignuto dijalogom.

„Ta poruka jedinstva je jeste nešto što je u osnovi Univerziteta – Univerzitet je zajednica studenata i profesora, to je potpuno normalno, nekada se ti zahtevi artikulišu koji nije simpatičan svima, ali ono što je jedino važno jeste da smo pokazali da se kroz razgovore može doći do svakog rešenja. To je ono što ih učimo na fakultetima, oni su to dobro naučili i naravno, od toga bi mnogi drugi mogli da nauče kako se problemi rešavaju“, kaže profesor Filozofskog fakulteta Danijel Sinani.

„Mi smo dobili opomenu od studenata da ti procesi moraju da se rešavaju u razumnom roku, neko može biti optužen za plagijat opravdano, a neko može da bude optužen za plagijat i neopravdano i za njih su važne te procedure da se na vreme ukaže na to da su oni – recimo – nopravdano optuženi i da se skine ljaga sa njihovog lika i dela. Zato je to važno. To je dvosmerni proces“, kaže profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Iz Rektorata izneti su jastuci i ćebad, a zaposleni su nastavili sa radom. Pritisak studenata, Rektorata i čitave javnosti sada je na Odboru za profesionalnu etiku, koji bi trebalo da za malo više od mesec građane Srbije izvesti o odluci: da li je Mali plagirao doktorat ili ne?