Srpska lista: RTK nam zabranila spot "Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas"

Vesti 25. sep 201915:45 > 15:49
Tanjug/Kosovo Online

Srpska lista saopštila je da je Radio-televizija Kosova (RTK) zabranila emitovanje predizbornog spota Srpske liste, sa obrazloženjem da rečenica "Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas", ne može da bude emitovana na toj televiziji.

„Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa ‘kada Kosovo zove'“, navodi se u saopštenju i dodaje da su obrazloženje sadrži „paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje su izborno pravilo ili zakon prekršili svojom porukom“.

POVEZANE VESTI

Srpska lista je istakla da „kada njeni predstavnici budu sedeli u prištinskom parlamentu, neće zastupati interese samoproglašenog Kosova“, već samo, kako je navela, interese srpskog naroda i Srbije.

„Mi, dakle, nećemo prekrajati svoj predizborni spot, a odbijanje RTK da ga emituje shvatamo kao napad na politička prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i slobodu govora, o čemu ćemo izvestiti i najširu međunarodnu javnost“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista je navela da je ta lista politička organizacija koja okuplja Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i da je lojalna, kako je istakla, svojoj državi Srbiji, kao i da na izbore 6. oktobra izlaze uz podršku Srbije bez čije podrške ne bi ni izlazili.

„Samoproglašeno Kosovo, kao entitet koji ne priznaje veći deo čovečanstva i koji nije punopravna članica međunarodne zajednice, budući da nije članica Ujedinjenih nacija, ne može da poziva Srbe na bilo šta, pa ni na izbore, jer srpski narod na Kosovu i Metohiji ne daje ni pet para za pozive iz Prištine“, navodi se u saopštenju.

RTK: Slogan Srpske liste je u suprotnosti sa zakonima Kosova

Slogan predizbornog spota Srpske liste „Kad Srbija zove ja dajem svoj glas“, neprihvatljiv je za Radio televiziju Kosova, pošto je u suprotnosti sa zakonom o javnom servisu Kosova ali i zakonom o opštim izborima, kaže šef izbornog tima RTK Ljorik Arifaj. 

Arifaj je za KoSSev rekao da je Srpsku listu obavestio i sugerisao im da isprave reč „Srbija“ ili da je zamene sa „Kosovo“, kako bi spot mogao da se emituje. 

Arifaj koji je i vršilac dužnosti direktora informativnih kanala 1, 3 i 4 je rekao da su u izbornom štabu RTK iz RTK 2 dobili na odobrenje spot SL. 

„U ovom spotu smo primetili rečenicu ‘Kad Srbija zove ja dajem svoj glas’. Neprihvatljivo za javni servis da se tako emituje, jer mi radimo po zakonu o RTK i Ustavu Kosova“, kaže on i dodaje da po zakonu, RTK ne emituje nijedan materijal čiji sadržaj može da doprinese „podizanju tenzija među zajednicama“. 

Arifi kaže da je u međuvremenu obavešten o tome da i kosovski Zakon o opštim izborima takođe ne dozvoljava emitovanje ovakvog sadržaja. 

Članom 33 ovog zakona je propisano da je političkim subjektima tokom predizborne kampanje zabranjeno da se „koriste rečima, usmenim ili pismenim putem, koje vređaju ili provociraju, ili imaju za cilj provokaciju neke druge osobe, kako bi izazvala nasilje protiv nekog lica ili imovine, koje pospešuje, ili koje ima za cilj pospešivanje mržnje protiv drugih, ili objavljuje ili koristi slike, simbole ili neki drugi materijal koji može imati takav efekat“. 

„Ova rečenica bi dovela do takve situacije“, zaključuje Arifaj.