Vučić u Njujorku: Evropa želi rešenje problema Kosova, Merkel će insistirati

Vesti 24. sep 201919:08 > 19:20
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Govoreći o sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Evropa traži razgovor Beograda i Prištine i da zbog nastavka dijaloga, posle izbora na Kosovu, Nemačka i Francuska planiraju organizaciju regionalnog skupa.

Svi dolaze u Njujork, iako je za jedne Generalna skupština UN sajam diplomatije, a za druge besmislena brbljaonica, kako piše Politiko.

U improvizovana četiri zida posle razgovora koji je inicirala nemačka kancelarka, predsednik Srbije čuo je da, bez ikakve sumnje, Evropa želi rešavanje kosovskog problema i da će Merkel insistirati na tome.

Preokret bi, poručuje Vučić, mogao da usledi posle izbora na Kosovu, kada, kako objašnjava i on i ceo svet očekuju ukidanje taksi.

„Kad to krene mislim da plan i nemačke kancelarke i francuskog predsednika da se napravi jedan regionalni skup, prethodni je minirao Haradinaj i da se onda dijalog intenzivira i dođe do kompromisa“, rekao je Vučić. 

POVEZANE VESTI:

U Njujorku će Vučić čuti i američki stav. Razgovaraće sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom. Hoće li na margini pronaći i predsednika Kosova Hašima Tačija.

„Da sam ga video, pričao bih, nema problema, pričali smo sto puta. Ali on je ovde kao Vuk Jeremić, šeta se po kuloarima i jede smoki, traži nekog da se slika i nije dobio ni bedž kao ja, jer nije zvanična delegacija. Da su me zvali ja bih se sastao“, naveo je Vučić.

Toliko puta ponovljeno: trenutno stanje nije održivo, odlaganje ruši kvalitet rešenja. Još rano da se vidi efekat današnjih razgovora, ali evidentno je da pritisci na Beograd i Prištinu rastu.

„Glavni pritisci se vode oko toga šta principi kompromisa i fleksibilnosti podrazumevaju, a sa druge strane imamo jedan faktor kočenja brzog proboja, a to su izbori i na Kosovu i u Srbiji“, smatra novinar i spoljnopolitički komentator Milan Mišić.

Na njujorškim marginama aktivan je bio i šef diplomatije Ivica Dačić. Iako je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da se, između ostalih, sastao i sa Kolindom Grabar Kitarović, hrvatska predsednica je taj susret doživela malo drugačije.

„Hrvatska delegacija je srpsku srela na hodniku, kao i desetine drugih. Ako predsednica nekog pozdravi, to nije bilateralni sastanak“, poručili su iz Kabineta hrvatske predsednice.

Inače, Generalna skupština UN zaseda u senci brojnih kriza: tenzija Vašington-Teheran, severnokorejskih raketa, nemira u Kašmiru, protesta u Hongkongu, pa se samo očekuje da u fokusu budu klimatske promene.