ORCA o akciji "Srbske časti": Niko nema pravo da preuzme ulogu države

Vesti 23. sep 201910:47 > 10:49
N1

Udruženje za zaštitu životinja ORCA osudilo je postupak predstavnika organizacije "Srbska čast" koji su 16-godišnjaku u Nišu oduzeli konja zbog navodnog maltretiranja, navodeći da "nijedan pojedinac ili udruženje građana nema pravo da samoinicijativno preuzima na sebe ulogu nadležnih državnih organa".

ORCA je u saopštenju navela da je „apsolutno nedopustivo zlostavljati životinje, jednako kao što je nedopustivo da bilo koji pojedinac ili organizacija preuzima ulogu policije i tužilaštva, zastrašuje i preti ljudima, odnosno nasiljem pokušava da se suprotstavi zlostavljanju životinja“.

POVEZANE VESTI

„Osuđujemo svako vršenje ili propagiranje nasilja od strane sličnih organizacija, pod izgovorom zaštite životinja. Istovremeno, pozivamo nadležne organe da u najboljem interesu deteta koje je zlostavljalo životinju, preduzmu mere i radnje predviđene u Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica“, stoji u saopštenju.

Podseća se da je zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a da su javna tužilaštva i policija „dužni da po prijavi građana preduzmu sve mere i radnje da se učinioci takvih dela identifikuju i kazne u skladu sa zakonom“.

ORCA je pozvala građane da sve slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja prijave nadležnim organima i da insistiraju na odgovarajućem postupanju nadležnih organa, ali i da osude svaki pokušaj nasilničkog ponašanja i protivpravnih postupaka kao načina rešavanja problema, navodeći da „afirmacija nasilja ne doprinosi smanjenju zlostavljanja životinja“.