Samardžić: Vučić manipuliše, Koštunica imao razvijen i razrađen plan za Kosovo

Vesti 22. sep. 201922:30 > 22:32
Podeli:
Izvor: N1

Kada se osvrće na vreme pre svoje vladalačke ere, Aleksandar Vučić se stalno oslanja na manipulaciju prirodnog zaborava, ocenio je predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić povodom reagovanja predsednika Srbije na to što je svojevremeno Vojsilav Koštunica pominjao Hongkong kao mogući model za Kosovo.

Vučić se obrušio na jednu kratku izjavu Vojislava Koštunice o tome da se u vreme negdašnjih pregovora o Kosovu i Metohiji ukazivalo i na primer statusa Hongkonga u okviru Kine. Bila je to prava vučićevska parada-šarada, ocenio je Samardžić, nekada član Demokratske stranke Srbije.

Najpre, ovaj majstor prevare ostavlja slušaocu/čitaocu utisak kao da je Koštunica to predložio danas za današnju politiku, konstatuje Samardžič i dodaje da se ljudi teško sećaju i šta su juče ručali, ako su uopšte ručali, a ne šta je tadašnja državna delegacija zastupala kao predlog rešenja na pregovorima.

Istina je, kaže Samardžić, da je Srbija tada (2006) imala razvijenu platformu za pregovore, koju je Narodna skupština velikom većinom usvojila februara te godine i „neće biti da Vučić, koji je tada bio poslanik, nije znao za ovaj dokument, i neće biti da ga je do danas zaboravio“.

Ako se pogleda sadržaj ove platforme, videće se, prvo, da je to razvijen i razrađen plan za Kosovo, i drugo, da se u njoj Hongkong ni ne pominje, naveo je Samardžić.

Tek u postahtisarijevskoj fazi pregovora naša državna delegacija je, polazeći od svoje platforme, pružila nekoliko primera kompromisnog rešenja – Južni Tirol, Alandska Ostrva i Hongkong – kao ilustraciju uspešnih projekata proširene autonomije.

Specifična sličnost sa Kosovom bila je u tome što je reč o tri secesionistička slučaja, objašnjava Samardžić.

Takve ilustracije tada su imale smisla, ne samo zato što Kosovo još nije jednostrano proglasilo nezavisnost, nego još više zato što je tadašnje državno rukovodstvo vodilo aktivnu politiku odbrane, a ne aktivnu politiku predaje kao ovo danas, ocenio je on.

„I stvarno, posle predaje severnih opština, policije i pravosuđa, civilne zaštite, energetskog sistema, telekoma, međunarodnog pozivnog telefonskog broja i prihvatanja administrativnih prelaza kao pravih graničnih, što je sve kosmetski legat današnjih vlasti Srbije, priča o Hongkongu deluje nestvarno. Samo, to nije priča Vojislava Koštunice, nego jednog lažnog cara, političkog kleptomana koji stalno viče – drž`te lopova“, naveo je Samardžić u saopštenju.