Kostreš: Ako rezervi nafte ima za deset dana, smeniti Antića

Vesti 22. sep 201912:29 > 12:30
Bojan Kostreš
N1/arhiva

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da saopšti javnosti da li je tačno da su obavezne rezerve nafte u Srbiji za slučaj nestašice dovoljne za samo deset dana i da - ako je tako - smeni ministra energetike Aleksandra Antića.

„Srbija ne sme sebi da dozvoli da joj privreda ostane bez goriva ili da građani ponovo čekaju u redovima, kao što je to bio slučaj mračnih devedesetih godina“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

POVEZANE VESTI

Upitao je kako je moguće da vozači pet godina na ionako visoku cenu goriva plaćaju još 2,6 dinara radi stvaranja tih zaliha a da, po svoj prilici, ni četvrtina novca nije iskorištena za te svrhe. Nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji pre nekoliko dana, u svetu vlada bojazan u vezi sa snabdevanjem ovim energentom.

„Ako je Srbija sebi dozvolila luksuz da umesto barem dvomesečnih, ima tek simbolične odnosno desetodnevne, zalihe, kod nas ima itekako razloga za zebnju. Posebno je tek pitanje kako je moguće da smo prošlog avgusta imali zalihe za 20 dana, kako je tada tvrdio ministar Antić, a da danas imamo upola manje iako je bilo novca da zalihe budu veće i nije bilo krize u snabdevanju“, kazao je Kostreš.

Dodao je da LSV od predsednice vlade očekuje ili da smeni ministra ili da građanima saopšti da li je moguće da su milioni evra, prikupljeni po ovom osnovu, korišćeni za druge osnove u budžetu.

„A onda je zanimljivo čuti i zašto je bilo tako i po čijem nalogu. Tim pre, jer zahvatanja države od svake litre goriva već čine preko 50 odsto cene. A posebna tema su zahvatanja NIS-a, kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom“, ocenio je Kostreš.