Kina u Beogradu obeležila 70 godina osnivanja, Vučić poručio – pravi prijatelji

Vesti 21. sep 201920:41 > 21:51
Podeli:
Izvor: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na Svečanoj akademiji, na kojoj je obeleženo 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, da Kina "nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja" od Srbije.

Vučić je govorio na početku programa u centru Sava posle obraćanja kineske ambasadorke Čen Bo.  

Vučić je ukazao da dve zemlje gaje izuzetno prijateljske odnose i da se to ogleda svuda u Srbiji, od Pupinovog mosta, do projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta, do Bora, a pre svega u Železari Smederevo koju su, kako je rekao, Kinezi „bukvalno spasli“ i spasli posao za 5.000 ljudi. On se zahvalio Kini i posebno kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Vučić je rekao da očekuje dolazak brojnih kineskih kompanija u Srbiju iz raznih oblasti od energetike, do savremene tehnologije i veštačke inteligencije i dodao da je ponosan što su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji. Predsednik Srbije je rekao da se Kina mnogo puta suočavala sa nipodaštavanjem, a isto je doživljavao i predsednik Si Đinping, da su govorili da kineski model neće uspeti, ali da je Kina danas druga ekonomska sila sveta. 

„Želim da čestitam Siju na vrednom radu i na tome što Kinu vodi u sigurnu, svetliju budućnost. Hvala mu i na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji“, rekao je Vučić. 

Rekao je da je predsednik Si prilikom posete Srbiji 2016. uradio nešto izuzetno, tada je lično obećao da će pomoći po pitanju Železare Smederevo. 

„Mi se ponosimo prijateljstvom sa Kinom, kao i svojim evropskim putem i prijateljstvom sa Rusijom i sa ostalim našim prijateljima“, rekao je Vučić. 

On je podsetio da tokom bombardovanja NATO Kina nije zatvorila svoju ambasadu u Beogradu, i rekao da to Srbija nikad neće zaboraviti. 

„Posebno smo zahvalni na podršci Kine teritorijalnoj celovitosti naše zemlje i rešavanju pitanja Kosova, zato Kina može da računa na našu podršku politici jedne Kine i to bez izuzetka“, rekao je Vučić. 

Dodao je da Srbija pozdravlja i da će uvek pozdravljati uspehe Kine i da je ponosna što je značajna karika u inicijativi Pojas i put.

Izvor : Predsedništvo Srbije

„Živelo čelično prijatelstvo Srbije i Narodne Republike Kine i hvala Kini za sve što je učinila za Srbiju, rekao je na kraju govora Vučić.

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da Kina napreduje kroz socijalizam sa uverenjem da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu. Naglasila je da je ekonomski rast Kine u prvoj polovini ove godine bio 6,3 odsto i da je i međunarodna zajednica Kinu prepoznala kao „sidro stabilnosti“ svetskog ekonomskog razvoja. Ambasadorka je rekla da je 70 godina malo u istoriji Kine, ali da je zemlja u tom periodu mnogo napredovala i da je sada druga ekonomija sveta.

Čen je kazala da je NR Kina osnovana 1. oktobra, a da je pet dana kasnije dobila priznanje Jugoslavije, da je Srbija pomogla i tokom poslova 1998. i tokom kasnijeg zemljotresa, kao i da Srbija 70 godina podržava politiku „jedne Kine“, te da Kina to nikada neće zaboraviti.

„Odlučno i svečano obećavamo da nikad nećemo tražiti hegemoniju, predlažemo inicijativu Pojas i put… Zalažemo se za podizanje zajedničkog propsepriteta svih zemalja na temiljima na kojima sve strane pobeđuju“, rekla je ona.

Izrazila je uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još više ujedinjen i još više pomagati jedan drugog, završivši govor sa „Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje“.  

Na svečanosti u Sava centru prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, i više ministara.

Posle govora održan je koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla „Kolo“. 

Posle višegodišnjeg građanskog rata između komunističkih i nacionalnih snaga, lider komunista Mao Cedung proglasio je 1. oktobra 1949. godine uspostavljanje Narodne Republike Kine.