Šutanovac: Nikad nije kasno za bojkot, možda je trebalo više strpljenja

Vesti 21. sep 201915:19 > 15:19
Podeli:
Izvor: N1

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je za FoNet da nikada nije kasno za bojkot izbora i da je pri donošenju takve odluke možda trebalo pokazati više strpljenja.

„Ako je otvoren dijalog, ako imamo mogućnost posredovnja zemalja članica EU ili same EU, možda je trebalo da pokažemo malo više strpljenja“, rekao je Šutanovac čija stranka je prošlog vikenda odlučila da ne učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima.

„Važne odluke, koje su možda i najvažnije od kako Demokratska stranka postoji treba da se donose hladne glave i bez ikakvih pritisaka ljudi koji su, napustivši Demokratsku stranku, poželeli da ona nestane“, poručio je Šutanovac.

On, ipak, ne spori da sam bojkot izbora jeste legitimno sredstvo borbe za izbore.

„Bojim se da iz bojkota, bez obzira na to da li je on uslovan ili bezuslovan, jako teško moći da se motivišu građani da izađu na izbore“, ukoliko se od bojkota odustane, rekao je Šutanovac.

On podseća da DS oduvek ima i odbornike i članove parlamenta, pa će za nju „to će biti izuzetno stresno stanje i težak period“.

„Ja sam, iskreno rečeno, zabrinut“, priznaje Šutanovac i poručuje da režim neće biti promenjen nekom gerilskom borbom, već da tu mora da postoji ozbiljna organizacija.

„Ma koliko u teškoj situaciji trenutno, to je jedino Demokratska stranka koja je uostalom u svim promenama bila motor i nosila najteži deo tih radnji“, ocenio je Šutanovac.

Kao bivši ministar odbrane Šutanovac se osvrnuo i na navode sajta Arms voč o tome da je oružje proizvedeno u valjevskom Krušiku završilo u rukama pripadnika ISIL u Jemenu i konstatovao da je Srbija, prema svim istraživanjima, jedna od najtransparentnijih zemalja u izvozu naoružanja i vojne opreme.

Šutanovac smatra da u delu javnosti postoji težnja da se Srbija optuži za neke stvari za koje nije kriva.

„Najvažnije u tim poslovima je da radimo po svim UN konvencijama i da izvozimo u zemlje koje nisu pod sankcijama i da naša odgovornost u momentu kada te zemlje preuzmu to naoružanje prestaje“, rekao je Šutanovac.

On je dodao i da ako neko misli da je Srbija kriva što je Saudijska Arabija, ili neka druga zemlja, dozvolila da se njihovo otružje nađe u rukama onih koji nemaju sertifikat, onda se pokreće pitanje sankcija prema zemlji koja je to reeksportiovala, a ne prema zemlji koja je to, prema svim standardima, izvezla.

On je ocenio i da u vezi sa trgovinom oružja uvek postoji neka spekulacija i priča u pozadini.

„Jako interesantno za mene i ono što izaziva sumnju je to što cela priča dolazi sa ruskog sajta, od onih koji su nam govorili da će nam omogućiti da mi zajedno sa njima izvozimo naše naoružanje, a svelo se na to da mi uvozimo njihovo polovno“, rekao je Šutanovac.

On ocenjuje i da „nekome tu Srbija smeta, jer mu je uzela parče tržišta“.

Osvrnuo se i na navode o umešanosti oca ministra spoljnih poslova Nebojše Stefanovića u celu priču.

„Sumnjam da bi neko sebi dozvolio da napravi takva dela koja su papirološki vrlo lako utvrdljiva. Verujem da je ovo samo jedna kampanja koja treba da ošteti našu namensku industriju i ostavi u problemu više hiljada radnika koji u njoj rade“, zaključio je Šutanovac.