Dodik: Realizacija Deklaracije SDA aktivira naše pravo na otcepljenje

Vesti 21. sep 201915:04 > 15:08
Podeli:
Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je nakon sastanka sa političkim vrhom Srbije i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, da će Skupština RS doneti odluku kojom bilo kakva realizacija Programske deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) vodi aktiviranju prava na samoopredeljenje i otcepljenje.

Dodik je novinarima nakon sastanka na Andrićevom vencu kazao da politički predstavnici RS nemaju iste stavove šta treba da se učini, ali da su jedinstveni u osudi te deklaracije.

POVEZANE VESTI

Ocenio je da Deklaracija SDA nije interni dokument te partije, već „opštebošnjački dokument, usmeren ka tome da se ruši RS“.

„Odbacujemo Deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu“, naveo je Dodik i dodao da su politički predstavnici Srba iz BiH o tome danas obavestili predsednika Vučića i premijerku Brnabić, u nastojanju da obezbede saglasnost i podršku Srbije u odbrani RS.

„Tražio sam da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, istovremeno i napad na Srbiju“, rekao je Dodik.

Poručio je i da sve strane u BiH treba da se vrate dijalogu i Dejtonskom sporazumu, i očuvaju stabilnost i mir.

„To bi podrazumevalo da SDA mora da povuče deklaraciju. Ako to ne urade, nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni. Uvek kada smo bili neoprezni i naivni, uvek smo stradali“, ocenio je Dodik.