Vučić: Apelujem na smirivanje tenzija u BiH, sukob bi značio kraj za sve nas

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na političke predstavnike Srba u BiH da pokažu punu uzdržanost posle usvajanja Deklaracije SDA, jer bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas".

Vučić se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predstavnicima parlamentarnih stranaka i najvišim funkcionerima Republike Srpske koji su ga informisali o situaciji u BiH posle odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

Vučić je, obraćajući se novinarima posle sastanka, podsetio da je Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant njegovog sprovođenja i da je dužna da reaguje na svako kršenje dok dokumenta.

POVEZANE VESTI

„Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem, Ljudi iz RS izneli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su doneli“, rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

„Moramo da budemo uzdržani. Pozivamo i predsednika Dodika, i predsednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje iza mene iz RS, da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima Srpske, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas. Zato je važno da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma“, poručio je Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava postojanje BiH kao jedne države, sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH sa svim svojim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda.

„Ta pozicija je principijelna, nepromenjena, i nepromenljiva. Dejtonski sporazum može jedino da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima“, kazao je.

Vučić je ocenio i da Deklaracija SDA podršku dela međunarodne zajednice „koji bi voleo da to prođe uz saglasnost Hrvata i Srba“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je cilj deklaracije da nema Srba i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i naveo da iako politički predstavnici Srpske nemaju iste stavove prema tome šta treba da se učini, da su jedinstveni u osudi tog dokumenta. 

„Mi ćemo ići na skupštinu i donećemo odluku i predložićemo takvu odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata i deklaracije od strane bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju našeg prava na samoopredeljenje, na otcepljenje. Mislim da je to nešto što treba da uradimo. A od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji da nam je to potrebno da nam pomogne sa stanovištva osposobljavanja naših bezbednosnih jedinica, jer smatramo da apsolutno ne treba da budemo naivni oko svega toga“, rekao je Dodik.

Sa druge strane, čini se da predstavnici opozicije u Republici Srpskoj, koji su prisustvovali sastanku, imaju blaže stavove kada je u pitanju odgovor na deklaraciju.

„Mislim da treba u tom smislu da imamo jasan odgovor, ali sa naše strane da ne posežemo za bilo kakvim sličnim deklaracijama koje bi ugrozile mir i stabilnost i praktično škodile razvoju i napretku i miru i samoj Republici Srpskoj“, rekao je Mirko Šarović, SDS. 

„Svaka politička partija, u ovom slučaju SDA, koja insistira na ovakvim programskim sadržajima i deklaracijama koje idu van ustava, van unutrašnjeg okvira, su činjenice koje trajno isključuju takve partije za bilo kakvu buduću saradnju“, rekao je Branislav Borenović, PDP.

Na sastanku se razgovaralo i o nastavku pružanja ekonomske podrške RS, ali i Federaciji BiH, posebno sredinama u kojima žive Srbi. Sastanku su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.