Redak primer saradnje vlasti i opozicije: Pirot izbacio lokacije namenjene MHE

Vesti 20. sep 201918:37 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Vlast u Pirotu podržala je inicijativu da se iz prostornih planova izbace sve lokacije za derivacione mini-hidroelektrane kojih bi, samo u ovom kraju, uključujući i zaštićeno područje u Parku prirode na Staroj planini, trebalo da bude više od 50.

Traži se i moratorijum na izdate građevinske dozvole. A dok se država ne izjasni – jedini način da oni koji planiraju da reke u pirotskom kraju sprovedu u cevi budu spečeni – i dalje je fizički, neprekidnim barikadama koje se nastavljaju.

Sirene i bubnjevi pratili su početak sednice Skupštine grada Pirota, dok nije usvojena inicijativa opozicije o brisanju MHE iz planova, koju je, koliko juče, najavila i sama pirotska vlast.

Protestovao je i on:

PROČITAJTE I:

„Maki b’e, sad i vodu da ti uzmu… Pa nema kude, će rovemo, kude vodu da ni uznu“.

Piroćanac koji sa svojim životinjama vreme provodi delom u kolibi, delom u pećini na planini, ovde je jer:

„Ne zanima njih što smo se mi skupili, samo para“.

Ali, ipak, inicijativa okupljenih o izmeni planova je, kroz predlog opozicije, prihvaćena. Donet je i zaključak da se Ministarstvu građevinarstva uputi apel da stave van snage sve već izdate građevinske dozvole za MHE na njihovoj teritoriji. Redak primer sloge vlasti i opozicije.

„Koliko sam ja video, za sada je predviđeno brisanje ukupno 43, a ukupno je po prostornom planu oko 58 lokacija za izgradnju derivacionih MHE“, kaže Žarko Todorović iz odborničke grupe Najbolje za Pirot.

„Naš stav kao obrađivača plana i stav gradske vlasti jeste da lokacije za MHE iz novog Prostornog plana – za Park Stara Planina i teritoriju Grada Pirota, brišemo“, navodi direktor JP za urbanizam Pirot Slaviša Svilarov.

Izvor : N1

Šta će se tačno dešavati dok do promene prostornog plana ne dođe, ukoliko kabinet Zorane Mihajlović ne proglasi uskoro moratorijum na izdate dozvole, jer i procedura za izmene plana može potrajati i više od godinu dana?

N1: Šta se dešava u situaciji da, recimo, ja imam građevinsku dozvolu za MHE, vi promenite plan?

Svilarov: Znate kako, bilo je priče o nekoliko varijanti da se ti investitori obeštete, ali to nije ni na nama, ni na Gradskoj upravi da o tome odlučuje. Podrška postoji iz Ministarstva životne sredine i ministra Trivana.

N1: A Ministarstva građevine?

Svilarov: Videćemo.

On je dodao da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za javni uvid, a do polovine naredne okončaće se izrada nacrta.

Potom se očekuje saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do tada, okupljeni oko zaštite reka Stare planine ponavljaju – na stražama smo i barikadama svuda gde investotori „vrebaju“.