Skat: SAD će nastaviti da podržavaju Srbiju na putu ka EU

Vesti 20. sep 201913:17 > 13:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Bojan Stekić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadora SAD Kajla Skata koji je tom prilikom naglasio da će SAD nastaviti da aktivno ohrabruju i podržavaju evropski put Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Skat je ukazao da bi reforme, čiji su efekti, kako je rekao, vidljivi, trebalo da budu nastavljene i intenzivirane.

POVEZANE VESTI

Sagovornici su ocenili da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

Joksimović je zahvalila ambasadoru Skatu na pomoći i podršci evropskom putu Srbije.

Ona je istakla da će Srbija ostati posvećena procesu pristupanja i sprovođenju reformi koje su neophodne da bi se srpsko društvo i država modernizovali, razvili i napredovali, kako bi Srbija stupila u članstvo EU.

Joksimović je ukazala da su u saradnji sa USAID realizovani brojni konkretni projekti razvoja – poput reformi, jačanja kapaciteta lokalih samouprava kao i lokalnog ekonomskog razvoja.

Ona je zahvalila Kajlu Skatu na doprinosu za jačanje bilateralnih odnosa, i poželela mu mnogo uspeha u budućem radu.

Mihajlović primila ambasadora SAD Кajla Skata u oproštajnu posetu

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović primila je u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Кajla Skata i zahvalila mu na svemu što je uradio na poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa Srbije i SAD. 

„Saradnja Srbije i SAD nije uvek išla lako i dobro, ali ste svojim radom pokazali jedan fer i pošten odnos prema našoj zemlji i našim građanima i iskrenu želju da pomognete da odnosi naše dve zemlje budu svakog dana sve bolji. Tako danas imamo jedan drugačiji, realniji odnos SAD prema pitanju Кosova, Srbija ima direktan let za Njujork i imamo strateškog partnera Vlade Srbije na izgradnji Moravskog koridora, američku kompaniju ‘Behtel'“, navela je Mihajlović. 

Izvor : Beta/Mileta Mirčetić

Ona je posebno zahvalila ambasadoru Skatu na pokretanju medijske kampanje „Jedan od vas, vi ste svet“, koja je pokazala šta su se Srbi uradili i šta sve mogu da urade za svet. 

Ambasador Skat je zahvalio potpredsednici Mihajlović i njenom timu na podršci koju je imao u realizaciji brojnih projekata. 

„Priznajem, biće mi žao što napuštam Srbiju, ali odlazim ponosan na sve što smo zajedno uradili proteklih godina i sa nadom da će Srbija i dalje uspešno nastaviti svoj put ka Evropskoj uniji“, istakao je Skat. 

Dodao je da SAD cene Srbiju i da poštuju građane Srbije. 

„Sve što sam radio bilo je usmereno na stvaranje bolje budućnosti naše dve zemlje“, naveo je Skat, koji je izrazio nadu da će i u Vašingtonu dobijati dobre vesti iz Srbije. 

Mihajlović je uručila ambasadoru Skatu poklon koji su izradile žene sa sela okupljene u Etno-mreži, stilizovanu srpsku šajkaču, torbu i vezeni šal sa nacionalnim motivima za suprugu.