Simonović u potpunosti negirao optužnicu, ostali delimično priznali krivicu

Vesti 20. sep. 201912:04 > 16:37
Podeli:
Izvor: N1

Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu počelo suđenje za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u decembru prošle godine, a prvoptuženi Dragoljub Simonović, tada predsednik opštine Grocka, u potpunosti je negirao optužnicu, dok su trojica ostalih optuženih delimično priznala krivicu.

Apsolutno ne priznajem krivično delo za koje se teretim, u celosti, rekao je Simonović, dok je drugoptuženi Vladimir Mihailović rekao je da je da je optužnicu razumeo i da „ne priznaje krivično delo u toj meri“.

POVEZANE VESTI

„Jesam izvršio krivično delo, ali ne ovo sve što mi se stavlja na teret u optužnici“, objasnio je on.

Optuženi Igor Novaković i Aleksandar Marinković rekli su da „u jednom delu“ i „delimično“ priznaju krivično delo.

Punomoćnica Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, advokatica Ana Matić Alimpijević, zatražila je za njih odštetu od 10 miliona dinara na ime materijalne i još 16 miliona – po osam za svako od njih – za nematerijalnu štetu i pretrpljeni strah i bol.

Najveći deo glavnog pretresa protekao je u polemici zamenika tužioca Predraga Milovanovića i advokata optuženih, u prvom redu Simonovićevih – Viktora Gostiljca i Ivice Vukovića, na razne predloge za saslušanje svedoka, veštaka i procesne stvari.

Milovanović je tražio da se kao dokaz izvede, osim listinga mobilnih telefona optuženih i međusobnih razgovora, na sudu oni i suoče, kako bi se dokazalo podstrekivanje na krivično delo.

Tužilac tvrdi da su se Simonović i Mihailović, inače pripadnik interventne jedinice beogradske policije, videli u restoranu „Mirovica“ u Grockoj i da su tad dogovorili napad na Jovanovića, što je Mihailović preneo Novakoviću, a ovaj potom Marinkoviću.

Odbrana Mihailovića je to negirala, tvrdeći da se radilo o privatnom slavlju, gde je bilo sedam – osam ljudi i da njih dvojica nikad nisu bili sami.

Većina advokata odbrane je insistirala i na kršenju zakonskih pretpostavki koje se tiču saslušanja optuženih u predistražnom postupku, kao i na tome da je u Vrčinu i Grockoj posle paljevine više od 100 ljudi, „uz pretnju automatima“, pozvano na saslušanje.

Oni tvrde da je od tih ljudi, „čak i od popa“ u Vrčinu, traženo da optuže Simonovića, o čijim navodno nezakonitim radnjama je Jovanović pisao na portalu Žig info.

Simonovićevi branioci su insistirali i na tome da je u javnosti stvoren utisak da je sve poznato i razjašnjeno i da je tu počela „medijska i politička hajka“, i poručili da će dokazati da on nije nalogodavac paljevine Jovanovićeve kuće.

Milovanovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je od suda da se njen branjenik ispita o iskazu koji je dat „u najmanju ruku pod obećanjem“, kao i njegova supruga o tome kako je dovedena u policiju i kako se sa njom postupalo.

Novakovićev branilac Goran Pajić prezentovao je sudu da se čitav slučaj vodi kroz medije, od trenutka kad se, nekoliko sati posle paljevine, Jovanović pojavio na jednoj televiziji i optužio Simonovića.

On je ukazao i da je Novaković nezakonito izveden iz pritvora 24. januara i odveden u policiju, gde je dao novi iskaz, kojim priznaje delo.

Tužilac Milovanović je, na insistiranje da odgovori kako se to desilo, rekao da je od policijskih inspektora koji vode slučaj obavešten da će „Novaković možda dati iskaz“ i on je to učinio, sve u skladu sa zakonom.

Branilac četvrtooptuženog Marinkovića, Nikola Mihailović, inisistirao je da je njegov klijent, posle prvog saslušanja u Beogradu, ponovo uhapšen u Mladenovcu i da ga je tamo saslušavao Milovanović, a da u spisima nije našao da je o tome obavešten teritorijalno nadležni tužilac.

Milovanović je uzvratio da je lično obavestio tužioca u Mladenovcu o celom slučaju i svom dolasku i da tada ni optuženi ni advokat nisu imali nijednu primedbu na tok saslušanja i zapisnik.

Deo uvodnih izlaganja protekao je i u polemici da li je Jovanović novinar ili ne, kao i da li je Žig info registrovan kao medij, a advokati odbrane tražili su da se iz registra medija koji vodi agencija za privredne registre dostavi dokaz o tome.

Advokat Vuković rekao je da je tendenciozan navod tužilaštva da je Žig info medijska kuća i da postoje tvrdnje da je to „reket organizacija“, koja posluje po principu da će o nekome, bilo da je vlasnik firme ili direktor javnog preduzeća, pisati izmišljotine i da bi prestali traže novac.

On je zatražio da se kao svedoci saslušaju vlasnici firmi Vladimir Trajković i Vojkan Milošević, koji bi to mogli da potvrde, a tužilac se usprotivio, tvrdeći da to nema veze sa ovim slučajem.

Odbrana optuženih je tvrdila i da Bojana Šijački Cvetković, koja je sklopila sporazum o priznanju krivice, a priznala je da je vozila Marinkovića do Jovanovićeve kuće, da baci „Molotovljev koktel“, bliska Jovanoviću i ljudima oko portala Žig info, i da ima fotografije sa njim.

Matić Alimpijević je na to zatražila da se fotografija unese kao dokaz i da se utvrdi kako je nastala, jer je to moglo biti samo posle događaja, u jednom restoranu gde su se sastali na njen zahtev, kako bi pričali o mogućem vansudskom poravnanju, a tu su bili i policajci iz obezbeđenja.

„Ako je nastala tu, to znači da su oštećeni i dalje pod prismotrom optuženih“, konstatovala je ona i zatražila od suda da se optuženim zabrani prilazak Jovanoviću, što su advokati odbrane prihvatili.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar u 10:30h.

Prethodno ročište odloženo je zbog toga što se na suđenju nisu pojavili branioci bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji se sumnjiči da je podstrekivao paljenje kuće, i Igora Novakovića, osumnjičenog da je organizovao napad. 

Zbog nedolaska, branioci optuženih kažnjeni su sa po 80 hiljada dinara, uz obavezu plaćanja troškova odloženog ročišta. 

Inače, suđenje optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića započeto je 9. aprila ove godine, a do sada je bila pročitana jedino optužnica. Ročišta su odlagana zbog prigovara i nedolaska odbrane i optuženih. 

Milanu Jovanoviću u noći 11. na 12. decembar prošle godine oko 3.30 časova zapaljena je kuća u Vrčinu motolovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.