PSG podneo krivičnu prijavu protiv zaposlenih u Crvenom krstu Medveđa

Vesti 20. sep 201910:01 > 10:05
N1

Pravni tim Pokreta slobodnih građana je zbog nezakonitog objavljivanja ličnih podataka korisnika narodne kuhinje Crvenog krsta Medveđa podneo krivičnu prijavu protiv zaposlenih u ovoj instituciji, nadležnom javnom tužilaštvu u Lebanu.

Zaposleni u CK u Medveđa su, kako pravni tim PSG navodi u prijavi, Miši Vaciću zastupniku udruženja Srpska desnica, koja je učestvovala na izborima u toj opštini, neovlašćeno učinili dostupnim evidencije ličnih podataka koji se odnose na korisnike narodne kuhinje CK Medveđa.

POVEZANE VESTI

„Vacić je te podatke objavio preko društvenih mreža u političke svrhe i time ugrozio osnovna Ustavom zagarantovana prava građana na privatnu sferu, pa je prijava podneta zbog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka iz člana 146 Krivičnog zakonika“, navodi PSG.

Pravni tim PSG ocenio je ovaj slučaj kao „još jedan primer da institucije i pojedini politički akteri ne poštuju osnovna načela ljudskih i manjinskih prava i sloboda koja služe očuvanju ljudskog dostojanstva i ostvarenju pune slobode u demokratskom društvu zasnovanom na načelu vladavine prava“.