Osuđen pripadnik Crvenih beretki za silovanje u Brčkom 1992. godine

Vesti 19. sep 201921:25 > 21:28
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Viši sud u Beogradu osudio je na osam godina zatvora bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Nikolu Vidu Lujića za silovanje žene u Brčkom 20. juna 1992. godine, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a preneo Radio slobodna Evropa.

Prema optužnici, bivši pripadnik „Crvenih beretki“ Vida Lujić je, zajedno s još dvojicom neidentifikovanih vojnika, u uniformi i naoružan pištoljem, ušao u jednu kuću u Brčkom i pred ženom koja je bila u kući, a čiji identitet nije otkriven u optužnici, izvadio oružje, ubacio u njega metke i ponovo ga vratio u džep.

Kada mu je žena predala svoj novac i nakit, Vida Lujić ju je odveo u kupatilo i tamo je silovao dva puta, a zatim ju je odveo u spavaću sobu i ponovo je silovao, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je tokom napada žrtva tražila od Lujića da je ubije, na što je on odgovorio da „nije zadužen za to“, dok ju je on silovao, ostala dvojica vojnika razbili su sve po kući.

Sudija Dejan Terzić izjavio je da ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je Lujić, koji nije bio prisutan u sudnici na izricanju presude, i ranije bio osudjivan za slično krivično delo.

„Iskoristio je svoju dominaciju nad žrtvom i njenu bespomoćnost obzirom da je ona već bila dovoljno uplašena, jer je njen suprug bio uhapšen“, kazao je Terzić.

Tokom sudjenja Lujić je tvrdio da u ratu nije bio pripadnik nijedne naoružane jedinice i da ne poznaje žrtvu.

Ali drugi svedoci, medju kojima i pripadnik Crvenih beretki, svedočili su da je Lujić bio pripadnik te jedinice.

Optužnicu je prvobitno podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta u januaru 2018. godine, ali pošto je Lujić državljanin Srbije, Okružni sud u Doboju ustupio je predmet Višem sudu u Beogradu.

Sudjenje je počelo u decembru 2018. godine, a ovo je prvostepena presuda i na nju je moguće podneti žalbu.