Vučić u razgovoru sa Skatom: Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja

Vesti 19. sep 201915:35 > 15:38
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom oproštajne posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skata da sada između Srbije i SAD ima više razumevanja, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako se u saopštenju navodi, Vučić je kazao da je tokom mandata Kajla Skata u Srbiji intenziviran politički dijalog između dve zemlje, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.

„Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine“, dodaje se u saopštenju.

Tokom tog sastanka ocenjeno je da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu.

Skat je naglasio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

On je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa, dodaje se u saopštenju.

Vučić je istakao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

Istakao je da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da će se u budućnosti više podsećati na ono što povezuje dve zemlje.

Skat je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika, i da očekuje i nekoliko novih ulaganja.

On je Vučiću zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnosti u regionu.