Bogdanović: Poruka studenata Univerzitetu da neće više da čekaju – opominje

Vesti 19. sep 201910:26 > 10:27
N1

Studenti zaboravljaju da je autonomija univerziteta grubo ukinuta još pre pet i po godina kada je politika presudila, to jest Aleksandar Vučić, o valjanosti doktorata Siniše Malog, rekavši da je to "najgluplja stvar koju je čuo", napisala je u autorskom tekstu za Danas nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović.

Ta vest o plagijatu jeste – da li je ona tačna ili nije, a ne da li je glupa/pametna, naglasila je ona.

Bogdanović ukazuje i da su „verni sledbenici“ Aleksandra Vučića pred početak svečane sednice upali u zgradu Rektorata i izazvali sukob, „što je inače očekivani model ponašanja, oni su uvek spremni da reaguju“.

Zar to već nije narušavanje autonomije Univerziteta?! Ali, nije Vučić samo stručnjak za plagijate, on nalazi rešenje i kako vratiti BU na Šangajskoj listi, dodala je Bogdanović i ocenila da je bilo „mučno“ gledati taj susret Vučića i profesora Radenovića na televiziji.

Apel studenata Univerzitetu da više neće da čekaju da se akademske stvari rešavaju pod neprekidnim pritiskom političara, već prema etičkim prinicpima, veoma opominje. Budućnost ove zemlje je u rukama mladih i poštenih građana, istakla je ona.

„Ne mešajte se u univerzitet, nisu svi profesori i studenti ni potkupljivi, ni uplašeni, zaustavite se ili nađite meru“, poručila je Bogdanović.