Šesti okrugli sto na FPN, SNS predložila set mera

Vesti 19. sep 201909:33 > 19:35
N1

Na šestom okruglom stolu o izbornim uslovima, održanom na FPN, Srpska napredna stranka predložila je set mera koje je vlast spremna da implementira kako bi unapredila izborne uslove.

Ministar policije Nebojša Stefanović, koji je učestvovao na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka, kaže da to nije konačan set mera, da će dodatne mere biti predložene u ponedeljak posle dodatnih konsultacija sa koalicionim partnerima.

Među tim merama su i one koje imaju za cilj sprečavanje funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih sredstava u kampanji, rekao je Stefanović.

„Mi smo u najvećoj meri uzeli preporuke nevladinih organizacija koje su predlagali na ovim sastancima. To nisu samo izmene zakona, imate i treninge i obuke“, poručio je ministar Stefanović.

Najavio je i da će upražnjena mesta u Savetu REM-a biti popunjena.

Za Pokret slobodnih građana to je dovoljno da odlože najavljenu odluku o eventualnom bojkotu izbora. Član predsednistva PSG Petar Miletić kaže da će taj Pokret sačekati kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta. Predloge koje je dao SNS vidi kao pomak u dobrom pravcu.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije kaže da moraju detaljnije da prouče mere za koje vlast tvrdi da je spremna da primeni da bi imali jasan stav o tome koliko te mere unapređuju izborne uslove.

N1

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma (GDF) naveo je da je današnji razgovor pokazao da postoji mogućnost da se dogovore oko važnih stvari, da su iz GDF-a bili skeptični oko obećanja vlasti, ali da do sledećeg skupa može da se očekuje dokument na kojem je sve to napisano i na kojem će stajati potpisi.

„Danas smo prvi put čuli da je vlast spremna da podrži predlog da se moraju razdvajati javni resursi od resura političkih stranaka, te da ne smeju koristiti u političke svrhe, da kampanja ne sme da se ostvaruje u javnim preduzećima i institucijama sistema i da treba da prestane pritisak na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za predstavnike vlasti“, naveo je Veljanovski.

On je ocenio da su neki raniji predlozi na okruglim stolovima predlagani ultimativno, te da su neki predstavnici opozicije kad njihovi predlozi nisu prihvaćeni, prestali da dolaze.

„Što vreme više odmiče nas je manje za okruglim stolom, a razgovor je sve konstruktivniji. Dobro je što je razgovor konstruktuvniji, a nije dobro što je sve manje predstavnika opozicije“, naveo je Veljanovski.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je najgora odluka koja može da se donese za Srbiju odluka o bojkotu izbora.

„Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati je katastrofa“, rekao je Jovanović i dodao da je na okruglom stolu puno važnog prihvaćeno, te da je SNS izašao sa nizom rešenja kojima pravi iskorak.

Poslanik Socijlističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović rekao je da postoji opšti zaključak da nakon današnjeg sastanka učesnici okruglog stola treba da podvuku crtu i kažu u kojima stvarima su saglasni, a u kojima nisu nisu i da to dostave organizatorima skupa do sledeće nedelje.

„Čuli smo dosta dobrih predloga od Cesida, Crte, Transparentonosti. Imali smo odličan materijal Konferencije gradova i opština. Mi iz SPS-a smo spremni da te predloge pretočimo u zakon i glasamo u Skupštini i unapredimo izborni proces“, rekao je Obradović.

Iako su pozvani, na sastanku nisu predstavnici Republičkog javnog tužilastva.Kako je prethodno objasnio organizator razovora Milan Antonijević, iz Fondacije za otvoreno društvo, svoj izostanak obrazložili su time da Tužilastvo ne može da učestvuje na političkim skupovima.

Skup je, kao i prethodnih pet, počeo tako što su predstavnici nevladinog sektora predstavili preporuke. Ovoga puta osim Crte, Cesida i Transparentnosti, to je učinio i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština.