Redža o Novom brdu: UNESCO obavezao kompaniju Koto da sanira štetu tokom radova

Vesti 18. sep 201920:54 > 20:58
Promo

Direktor Arheološkog instituta Kosova, Enver Redža izjavio je da je UNESCO obavezao beogradsku kompaniju Koto da sanira štetu i nadoknadi finansijski gubitak tokom radova na tvrđavi Novo Brdo.

On je na TV Klan Kosova govorio o šteti koja je naneta tvrđavi i naglasio da je UNESCO odmah reagovao na prijavu institucija Kosova.

„Nakon prijave problema, UNESCO je reagovao tako što je obavezao ugovornu kompaniju da započne sa sanacijom štete i nadoknadi finansijski gubitak“, rekao je Redža.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, radovi na ovoj tvrđavi su izvršeni 2015-2016. kada je projekat završen.

„Šteta na tvrđavi nastala je dve godine kasnije, tačnije, 2019. godine. Sastavili smo izveštaj o oštećenju koje je načinjeno na zidovima i fasadi. Međutim, dok smo sačinjavali izveštaj, došlo je do oštećenja i na drugim delovima tvrđave“, kazao je on.

Posle šteta koje je beogradska kompanija Koto nanela tvrđavi, institucije Kosova su se saglasile da se UNESCO obavesti pismenim putem o šteti koja je naneta.

„Prvo smo kontaktirali odeljenje za kulturno nasleđe Ministarstva kulture, omladine i sporta i onda smo zajedno odlučili da se obratimo UNESCO“, rekao je Redža.

Projekat „revitalizacije“ tvrđave Novo Brdo finansira UNESCO, a kompanija koje je pobedila na tenderu je bila dužna da radove sprovede pod nadzorom profesionalnih zvaničnika Instituta Kosova za zaštitu spomenika.

Međutim, kako prenose mediji, ignorišući svoje obaveze da obaveste to nadzorno telo, oni su 2. septembra angažovali bager koji je počeo rušenje spoljnih zidova tvrđave Novo Brdo.

To je suprotno standardima projekata restauracije lokaliteta kulturne baštine, a nastala je i značajna šteta na tom spomeniku.

Srpska srednjovekovna tvrđava Novo Brdo, nadomak Prištine, koja se rekonstruiše, poslednjih meseci našla se u žiži javnosti, pored ostalog i zbog isticanja kosovske zastave i održavanja katoličke mise.

Reč je o srednjovekovnom gradu iz 14. veka, koji je izgrađen da bi se zaštitilo već postojeće rudarsko naselje, zbog čega postaje vrlo značajno urbano središte.