Inkopu, dok je bio u vlasništvu sestre Veselinovića, odloženo plaćanje poreza

Vesti 18. sep 201919:13 > 19:35
Freeimages.com

Firmi Inkop, koja je sada i zvanično u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, država je odložila plaćanje poreskog duga u visini od oko 380.000 evra. Dug je odložen 2016, kada je upisani vlasnik firme bila Veselinovićeva sestra, a plaćanje je odloženo na pet godina što je ujedno i zakonski maksimum, piše Insajder.

Ova odluka, kako se vidi iz dokumentacije koju su analizirali novinari Insajdera, doneta je nakon što je firma Inkop kao garant da će vratiti dug državi stavila pod hipoteku četvorosoban stan i garažu u jednoj zgradi u Ulici Jove Ilića u Beogradu.  

Kako prenosi Insajder, odluka da se ovoj firmi odlaganjem olakša plaćanje poreza sporna je zbog niza činjenica, a samo jedna od njih je da je Inkop samo u toj poslovnoj godini prihodovao skoro 10 miliona evra, dok je kao dobit naveo nešto više od milion evra. Još jedna od činjenica koja unosi sumnju u opravdanost ovakve odluke je i da iza firme Inkop stoje kosovski biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić za koje se vezuju brojne afere, a protiv kojih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci.

POVEZANE VESTI:

Firma Inkop je, sudeći po podacima Agencije za privredne registre, osnovana još 1992. godine. Prvo se bavila drumskim prevozom tereta, da bi 2014. promenila delatnost u izgradnju puteva i auto-puteva. Ubrzo mediji objavljuju nezvanične informacije da je pravi vlasnik firme Inkop preko svoje sestre, Zvonko Veselinović. Tu firmu je kao podizvođača angažovao Energoprojekt, tada u većem delu državna firma.  

Kako su preneli mediji, tada Inkop, kao nova firma u izgradnji puteva, posao izgradnje deonice Koridora 11 Ljig- Preljina vredan 60 miliona dolara dobija kao član konzorcijuma. Osim Inkopa, na izgradnji istog Koridora bila je angažovana i firma Granit peščar u kojoj je jedan od najvećih akcionara upravo Inkop. Nezvanične informacije potvrdio je godinu dana kasnije i sam Zvonko Veselinović u kratkom razgovoru za Insajder, ističući da on rukovodi firmom Inkop iz Ćuprije.

Zvanično je kao vlasnik upisan tek u septembru prošle godine kada se kao vlasnici upisuju braća Zvonko i Žarko Veselinović, dok je treći suvlasnik postao Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i dugogodišnji saradnik Zvonka Veselinovića. Osim poslova na Koridoru, Inkop je, kako piše Cins, 2013. godine učestvovao u rekonstrukciji trotoara u Karađorđevoj ulici u Ćupriji, a iste godine i u rekonstukciji pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin.

U 2014. godini su radili na nivelaciji zemljišta privredno-radne zone Bunuševac, koju je finansirao Grad Vranje. Sudeći po podacima sa E-kapije, sredinom prošle godine, Inkop je kao deo konzorcijuma dobio i posao izgradnje saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem u Novom Sadu, vredan skoro pet miliona evra.

Grade za državu, a odlažu plaćanje poreza

Iako je firma do tada dobila višemilionske poslove od države, Inkop je u 2016, kada je kao zvanični vlasnik bila upisana Veselinovićeva sestra, dugovao za porez više od 46 miliona dinara, odnosno oko 380.000 evra. Ovaj podatak vidi se u dokumentaciji koju je analizirao Insajder, a gde se navodi da je Inkop stavio hipoteku na četvorosoban stan i garažu u jednoj zgradi u Ulici Jove Ilića i to kao garanciju da će platiti porez.

Naime, kako pokazuje dokumentacija, država je Inkopu dozvolila odlaganje plaćanja poreza na osnovu člana 73. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Ovaj član predviđa da Poreska uprava može, na obrazloženi zahtev poreskog obveznika, u celosti ili delimično, odložiti plaćanje dugovanog poreza, ali pod određenim uslovima i to ukoliko „dug za poreskog obaveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje“ ili „nanosi bitnu ekonomsku štetu poreskom obvezniku“.

Još jedna mogućnost odlaganja, kako se vidi u zakonu, je i da određeni dužnik kao sredstvo obezbeđenja naplate ponudi i neopozivu bankarsku garanciju ili menicu s bankarskom garancijom u iznosu koji ne može biti manji od visine dugovanog poreza čije se plaćanje odlaže. Nakon što se ispune neki od pomenutih uslova, kako predviđa zakon, o odlaganju plaćanja poreza odlučuje ministar ili lice koje on ovlasti ili gradonačelnik ili lice koje on ovlasti i sve to u zavisnosti da li se porez duguje državi ili opštini. Zakon predviđa i da je najduži rok koji može da se odloži upravo 60 meseci, odnosno pet godina, što je firma Inkop i dobila.

Kako se vidi u dokumentaciji, poverilac je Ministarstvo finansija, Poreska uprava – filijala Ćuprija.

Inkop: Svako ima pravo da podnese zahtev za odlaganje poreza  

Firma Inkop u pisanom odgovoru Insajderu ne daje precizan odgovor na pitanje zašto je te godine tražila odlaganje plaćanja poreza imajući u vidu da je tada prihodovala skoro 10 miliona evra, uz dobit nešto veću od milion evra. Kako kažu, prihod tekuće godine, kao i generalno svaki drugi prihod, nezavisan je od naplate potraživanja. Ističu i da je odlaganje plaćanje poreza odobreno po Zakonu po kome “svaki poreski obveznik ima pravo da podnese zahtev”.

Inkop ne dostavlja ni odgovor na pitanje ko im je odobrio odlaganje poreza, imajući u vidu da prema zakonu tu odluku donosi ministar ili lice koje on zaduži ili gradonačelnik ili lice koje on zaduži. Ipak, ističu da „firma prema državi nema nikakvih dospelih, a neizmerenih potraživanja“. Naplata poreskog duga u iznosu od 380.000 evra firmi Inkop dospeva 2021. godine.

Kredit od milion evra i stambena zgrada na Savskom vencu

Firma Inkop, osim stana i garaža, u svom vlasništvu ima i porodičnu stambenu zgradu od 250 kvadrata i zemljište od 1.500 kvadrata na Savskom vencu u nekadašnjoj Ulici Veljka Lukića – Kurjaka, a sadašnjoj Generala Pavla Jurišića Šturma. Upravo je na ove nepokretnosti, kako pokazuje dokumentacija, Inkop u martu 2017. stavio hipoteku i uzeo kredit u visini od jednog miliona evra.

Da Inkop ni tada nije izmirio dug za porez državi pokazuju podaci iz katastra nepokretnosti gde se na pomenutoj garaži i stanu u Jove Ilića i dalje nalazi upisana hipoteka.

I Granit peščar duguje za porez

Firma Granit Peščar već godinama se nalazi na spisku najvećih dužnika Poreske uprave. U toj firmi najveći broj akcija imaju firme Inkop i Nukleus, čiji je vlasnik bivši član opštinskog veća u Lazarevcu i funkcioner Nove Srbije Vladimir Jevtić.

Uprkos dugovanjima za porez, obe ove firme radile su na gradnji deonice koridora. Sudeći po podacima Poreske uprave, firma Granit peščar iz Ljiga na kraju 2017. državi je dugovala 439.529.684 dinara što je oko 3,7 miliona evra.