Кoordinaciono telo: Za projekte ekonomskog osnaživanja žena 20 miliona dinara

Vesti 18. sep. 201916:12 > 16:18
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Srbije saopštilo je da je, u saradnji sa UN Women, a uz finansijsku podršku Evropske unije, nastavilo da i ove godine podržava lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, kao i organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju ekonomskog položaja žena, za šta je izdvojeno gotovo 20 miliona dinara.

Ugovore o realizaciji projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena za 12 lokalnih samouprava i četiri nevladine organizacije uručio je državni sekretar Zoran Lakićević. 

„Ove godine izdvojili smo više od 13 miliona dinara za udruženja i šest miliona dinara za lokalne samoprave, kako bismo podržali njihove napore da unaprede rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“, istakao je Lakićević.

On se zahvalio EU što je prepoznala napore Srbije na polju rodne ravnopravnosti i po prvi put kroz IPA 2016 izdvojila dva miliona evra za tu oblast. Dodao je da će Кoordinaciono telo nastaviti da radi kako sa Delegacijom EU, tako i sa važnim partnerima UN Women, kako bi osnažili lokalne mehanizme i podržali organizacije koje su godinama bile stožer rodne ravnopravnosti.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih evropskih vrednosti i da EU ostaje najveći donator u Srbiji

„Nastavićemo da pružamo podršku Vladi Srbije kako bi se oblast rodne ravnopravnosti unapredila. Кroz projekte koje smo ove godine podržali 1.500 žena će imati koristi, da unaprede svoja znanja i veštine, da se lakše zaposle i postanu konkurentne na tržištu rada. Rodna ravnopravnost mora postati deo svakodnevnog života i tu smo da zajedno radimo na tome“, rekla je ona.

Zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i centralnu Aziju Blerta Cela zahvalila je Vladi Srbije i Кoordinacionom telu na posvećenosti unapređenju položaja žena u Srbiji, rekavši da su žene ogroman privredni potencijal iako je rodni jaz i dalje sveprisutan.

„Zato će inicijative poput ove doprineti da se vidi napredak. Srbija je aktivno posvećena poboljšanju rodne ravnopravnosti i UN Women, koja ima jedinstven mandat da na globalnom polju unapređuje ovu oblast, prisutna je i u vašoj zemlji da u tome pomogne, sa posebnim fokusom na ekonomsko osnaživanje žena“, rekla je Cela.