Gojković: Učešće Mekalistera u razgovorima o izbornim uslovima – dobrodošlo

N1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je "dobrodošao angažman" predstavnika Evropskog parlamenta u cilju povratka medjustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture dijaloga i dodala da je taj odgovor prosledila u pismu predsedavajućem Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru.

Na konferenciji za novinare, Maja Gojković je izrazila nadu da će uskoro doći i do razgovora o modalitetima organizacije sastanka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Prema njenim rečima, okvirni datumi kada bi mogla da se održi prva faza razgovora su 9. i 10. oktobar.

Ona je navela da bi dijalog trebalo da se održi pod njenim pokroviteljstvom, uz učešće nekih predstavnika Evropskog parlamenta, a da će biti pozvani da učestvuju i svi predstavnici parlamentarnih stranaka a eventualno i eksperti, u kasnijoj fazi.

„Svi smo svesni rokova pred nama i fokusiraćemo se, u prvoj fazi, na razgovore o temama koje su već opšte poznate svim političkim činiocima i javnosti, a to su izborni uslovi za izbore koji predstoje u martu 2020. godine. To se odnosi na medije, na spisak glasača, finansiranje kampanje i slične teme“, rekla je ona.

Mekalister je ranije preneo da je Evropski parlament spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

„U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog“, izjavio je Mekalister.

Predsednica parlamenta je dodala da u tim razgovorima neće predstavljati Srpsku naprednu stranku već da je njena uloga da bude pokrovitelj i moderator tih sastanaka.

„Razgovaraćemo o tome unutar Srpske napredne stranke, videćemo koji nivo predstavnika će odrediti druge stranke“, navela je Maja Gojković.

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju očekuje od stranaka koje su već najavile da će bojkotovati izbore, Maja Gojković je rekla da je na njima da donesu konačnu odluku ali onda kada izbori budu raspisani i kada vide pod kojim uslovima će se izlaziti na izbore.

„Sve što je predložio Mekalister otvara velike mogućnosti da unapredimo ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je njihova odluka preuranjena i da se time možda traži izgovor da se ne učestvuje na izborima da se ne pokaže prava politička snaga“, rekla je ona.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je ranije u pismu krajem prošlog meseca Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji.

Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.