Vrhovni sud odbio žalbu Srpske liste, na glasanje samo s kosovskim dokumentima

Vesti 17. sep 201920:41 > 20:48
Izvor: N1

Vrhovni sud Kosova je potvrdio odluku Centralne izborne komisije da se 6. oktobra, na vanrednim parlamentarnim izborima, može glasati samo sa kosovskim dokumentima, prenosi gracanicaonline.info.

Odluka je definitivna, rekla je predsednica CIK Valjdete Daka, posle žrebanja za redosled partija i koalicija na izbornom listiću, navodi Kosovo online i dodaje da prilikom žrebanja nije bilo prevoda na srpski jezik. 

„Ustvari to nije glasanje, to je identifikacija. Na dan glasanja, identifikacija će se vršiti samo sa kosovskim važećim dokumentima“, rekla je Daka posle izvlačenja redosleda partija i koalicija za vanredne parlamentarne izbore.

Ona je podsetila da Srpska lista trenutno nema svog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, jer je Stevan Veselinović, posle odluke da se na predstojećim izborima glasači ne mogu identifikovati sa ličnim dokumentima Republike Srbije, napustio CIK.

Prema njenim rečima, Veselinović je samovoljno napustio Centralnu izbornu komisiju.

„Mi smo danas dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Dakle, mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbija da bude član CIK“, izjavila je Daka.

Član Srske liste Zoran Mojsilović rekao je da zvaničnu odluku Vrhovnog suda, ta partija nije dobila.

„Sačekaćemo da vidimo šta piše u toj odluci Vrhovnog suda“, rekao je Mojsilović.

Izvučeni brojevi na izbornim listama

Centralna izborna komisija (CIK) izvukla je brojeve stranaka, koalicija i nezavisnog kandidata na izbornim listama za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 6. oktobar. Najveće stranke i koalicije kosovskih Albanaca su dobile brojeve, Demokratska partija Kosova 112, a Demokratski savez Kosova 134 i pretposlednji je na listi.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova ima broj 119, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative Kosova, Alijanse novo Kosovo i Partija pravde ima broj 122. Samoopredeljenje je na broju 126.

Od stranaka kosovskih Srba, koalicija „Sloboda“ ima broj 120, Srpska lista 135 i poslednja je na izbornoj listi, Samostalna liberalna stranka ima broj 121 i Partija kosovskih Srba 115. Na prevremenim parlamentarnim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Predizborna kampanja počinje 25. septembra i traje do 4. oktobra. Na izbornim listama je 1060 kandidata za 120 mesta u kosovskom parlamentu.