Vršnjačko nasilje – roditelji i škola imaju primarnu odgovornost u vaspitanju

Vesti 17. sep. 201909:41 > 09:43
Podeli:
Izvor: N1

Ivana Milenković iz udruženja "Drug nije meta", koja je članica Svetske asocijacije borbe protiv vršnjačkog nasilja, izjavila je u Novom danu da svakodnevno postoje slučajevi vršnjačkog nasilja, dok psihološkinja Ana Mirković upozorava na posledice na razvoj deteta koje trpi nasilje.

Na društvenim mrežama prošle nedelje osvanuo je snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako dve petnaestogodišnje učenice u dvorištu osnovne škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.

Nakon toga, pojavio se još jedan snimak snimak devojčice iz Barajeva koja je već pretrpela nasilje – ovog puta, istu devojčicu, brutalno zlostavlja takođe njena vršnjakinja, ali van školskog dvorišta. Po nalogu tužilaštva za maloletnike, policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje.

Milenković navodi primer da je jedna učiteljica osnovne škole u Beogradu trčala do železničke stanice kako bi spasila osmogodišnje dete koje je htelo da se baci pod voz zbog šikaniranja koje je trajalo mesecima.  

„Svaki dan imamo neki slučaj, neka deca kontinuirano trpe nasilje koje u nekom trenutku eskalira ovim što sada gledamo“, navodi Milenković.

Mirković kaže da su posledice na razvoj deteta koje trpi vršnjačko nasilje „strašne“.

„To dete je tužno, depresivno, gubi samopouzdanje, ne oseća se dovoljno vrednim…“, objašnjava Mirković i dodaje da je njen utisak da je prisutno mnogo agresije među decom.

Mi živimo u društvu, dodaje Mirković, koje je „apsolutno tolerantno na nasilje“.

Izvor : N1

Mirković naglašava da se problem vršnjačkog nasilja mora sistemski rešavati.

„Pogledajte samo sadržaje tradicionalnih medija kojim su ta deca izložena. Potom, najveći broj roditelja i ne prepozna nasilje“, kaže Mirković.

Milenković kaže da posebno zabrinjava prebacivanje odgovornosti, navodeći primer direktora škole koji je izjavio da je „za sve kriv rijaliti“.

„Imate roditelje koji za sve krive školu. Svi smo zaboravili da zajedno, kao društvo, vaspitavamo decu i da tu škola i roditelji imaju primarnu odgovornost“, rekla je Milenković i dodala da je alarmantan „poziv na linč“ od strane drugih roditelja.

Izvor : N1

Jedino se može raditi na prevenciji, dodaje Milenković, jer je zakon takav da dete od 14 godina ne može biti krivično odgovorno.

Mirković kaže da sve ono što je nekad bilo sramota uraditi ili što se zataškavalo, sad se postavi na društvene mreže i time se nasilnici hvale.

„Deca ne govore o digitalnom nasilju, samo jedan odsto dece koje je pretrpelo neki oblik nasilja na internetu ili društvenim mrežama kaže za to roditeljima. Nastavnicima nikad, školskim psiholozima skoro nikad. Nemaju poverenja u odrasle, misle da sami mogu da reše problem, ukoliko i podele s nekim to su najčešće vršnjaci koji nemaju pojma da im pomognu“, upozorava Mirković.