Preslaganje kaldrme na Trgu Republike: Ko će zaista platiti prepravke?

Vesti 16. sep 201919:11 > 19:23
N1

Tek postavljene betonske kocke na Trgu republike vade se, okreću i ponovo ugrađuju. Stručnjaci kažu da je odgovornost na izvođaču i nadzornom organu, a još uvek nije jasno koliko nova obnova košta i ko je plaća.

Barem je nešto bilo brzo – Trgom ponovo odzvanja godinu dana uigravani ritam – kocka do kocke, neispravna kockica.

POVEZANE VESTI

 Ograđeni i skriveni od i te kako nervozno radoznalih pogleda, radnici preslažu ono što je od početka izgledalo sumnjivo.

„To je trebalo da bude granit, a ispalo betonska kocka presvučena nečim što se koristi estetski za oblaganje zidova a na za saobraćaj“, kaže arhitekta Đorđe Bobić.

Pitali smo još jedno stručno oko, odgovara nam da bi čak i mi trebalo da znamo od čega je, kako bi trebalo da izgleda i kako se postavlja kocka za kaldrmu.

„Sve se zna, nikakva filozofija nije, ovo je čist propust nadzora i izvođača radova i zato treba da snose posledice. A šta su hteli da postignu, što su lepili taj gornji sloj – ne znam, nije mi jasno. Ne može da se ugrađuje ono što ti želiš, nego ono što mora da bude na takvoj podlozi na takvom mestu“, smatra  Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Priča se da je obnova Trga koštala 10 miliona evra, neki stručnjaci tvrde da ne vredi ni upola toliko. I danas smo tražili završni račun za Trg Republike – uzalud.

Dok odbornici opozicije tvrde da je za ovu reprizu iz gradske kase izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara, zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da će izvođač o svom trošku presložiti kocke.

Ali zašto se greška otkriva na kraju, a tek obnovljeno premotava na početak.

„Prećutni dil između izvođača, investitora i projektanta, čini da se novac iz investicije preliva na neku drugu stranu“, kaže Bobić.

„Nama se čini da tu nema stručnjaka, da se ne uspostavlja kontakt s njima, da se kritike ne čuju na vreme i da mi nismo obavešteni“, rekla je Irina Subotić, istoričarka umetnosti.

Vratio se i saobraćajni zastoj, za sada u Vasinoj ulici. Radnici na raspolaganju imaju još oko mesec dana da ih preslože – koliko će vremena biti potrebno Beograđanima da se slože s kockama i Trgom?