Studenti "1 od 5 miliona": Zahtevi upućeni rektorki, ne premijerki i predsedniku

N1

Studenti koji blokiraju zgradu Rektorata već četvrti dan saopštili su da žele da naglase da je njihov zahtev usmeren na Rektorat, a ne na predsednicu Vlade ili predsednika, odnosno da traže, kako su naveli, da rektorka predloži na RTS da premijerka razreši dužnosti ministra finansija Sinišu Malog. Studente, tokom popodneva, posetili su pojedini profesori kao i akademik Dušan Teodorović.

„S obzirom na nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić studenti koji se nalaze u blokadi Rektorata već četvrti dan žele da objasne da zahtev nije usmeren na njih, već na Rektorat i rektorku Ivanku Popović. Zahtev studenata jeste da rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović predloži na Radio televiziji Srbije da premijerka razreši dužnosti ministra finansija Sinišu Malog“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Razlog za ovaj zahtev, kako se dodaje, jeste „direktan pritisak na komisiju koja razmatra njegov doktorat“ s obzirom na to da je on, kao ministar finansija, „nadležan da određuje novčana sredstva za Univerzitet ali i plate profesora“.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je ranije danas za N1 da je zaposlenima u Rektoratu trenutno onemogućeno pravo na rad jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

U nedelju je Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu osudio fizičke nasrtaje na studente iz pokreta „1 od 5 miliona“ u petak 13. septembra, uz ocenu da su inicirani „od strane očiglednih političkih neistomišljenika“ i poručio da konstruktivan dijalog uvek najbolji put za rešavanje problema.

U tom saopštenju je istaknuto kako „zahtev da Rektorka traži smenu ministra izlazi iz zakonske nadležnosti Univerziteta, jer Univerzitet ne učestvuje u izboru i razrešavanju članova Vlade“.

Kolegijum Rektorata Univerziteta u Beogradu nije ispunio sve zahteve studenata i njihova osuda nije bila iskrena, ocenili su predstavnici studenata Udruženja „Jedan od pet miliona“ nakon toga.

Inače, u toku dana, kako javlja reporterka N1, studentima su došli da pruže podršku i pojedini profesori.

Među njima je bio i akademik Dušan Teodorović, arhitekta Dragoljub Bakić, docent na Filozofskom fakultetu Oliver Tošković, a i karikaturista Dušan Petričić. Svi oni ušli su kako bi razgovarali sa studentima, a akademik Teodorović podsetio je kako je 150 profesora BU, 21. maja, podnelo žalbu na odluku stručne komisija FON-a, da doktorat Siniše Malog nije plagijat i podsetio da je rok od 60 dana istekao i pozvao rektorku Ivanku Popović da izađe u javnost sa tačnim datumom kada bi obelodanila stav Univerziteta po to pitanju.