Macura: Objava bojkota je povlačenje iz borbe za fer izborne uslove

Vesti 16. sep 201917:29 > 17:35
N1

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije izjavilaje za N1 da će ta partija odluku o eventualnom bojkotu izbora doneti kada oni budu raspisani, ali da je njen lični stav da na birališta treba izaći. Bojkot koji je najavio deo opozicije, vidi kao povlačenje i odustajanje od borbe za fer izborne uslove.

Macura je u Danu uživo TV N1 kazala da se u SMS-u o bojkotu izbora zasad samo neformalno razgovaralo, i da će stranka konačnu odluku o tome doneti kada izbori budu raspisani.

„Moj lični stav i stav pojedinih ljudi iz stranke koji su prisutni u javnosti, je da izađemo na izbore, tj. da se borimo za fer izborne uslove“, rekla je Macura uz ocenu da je bojkot koji je objavio deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju, povlačenje i odustajanje od borbe za fer izborne uslove.

POVEZANE VESTI

SMS, prema njenim rečima, ne odustaje od te borbe i zato će nastaviti da učestvuje na okruglim stolovima koji se organizuju na Fakultetu političkih nauka.

Macura je istakla i da njena stranka na te sastanke dolazi pripremljena sa konkretnim predlozima, te da se nada određenim zajedničkim zaključcima na kraju tog procesa, ali je dodala i da su za to potrebne „najmanje dve strane“.

Iako smatra da poboljšanje izbornih uslova, pre svega, zavisi od predstavnika vladajuće većine, apeluje i na opoziciju da pokaže „dozu mudrosti“.

„Kako predstavnici vladajuće većine dolaze s ciljem da oni ‘pobede’, tako imam i utisak da oni koji su zagovornici bojkota ipak dolaze s namerom da se iz tih razgovora što pre isključe“, rekla je Macura uz ocenu da su ti „teatralni izlasci“ bili više u fokusu javnosti nego važne teme o kojima se na okruglim stolovima razgovaralo.

Dodala je ipak da ne vidi razlog da se oni koji su odustali od učešća na okruglim stolovima, ne predomisle i nastave razgovore.

Govoreći o Skupštini Srbije, u čijem radu SMS ponovo učestvuje nakon prekida bojkota parlamenta, Macura je rekla da ima određenih pomaka, odnosno da nema više „bravo amandmana“ i rasprava „koje ne liče ni na šta osim na hvalospeve predsedniku Srbije i Vladi Republike Srbije“, kao i da nema više zakona po hitnoj proceduri.

Upitana smatra li da je tome doprineo bojkot parlamenta, Macura je rekla da ne isključuje tu mogućnost, ali da misli da je do toga pre došlo zbog poslednjeg izveštaja Evropske komisije u kojem stoji nekoliko važnih kritika.