Brnabić o smeni Malog: Ne pristajem na ultimatume grupe od 15, 20 studenata

Vesti 16. sep 201914:15 > 14:20
Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne pristaje na ultimatume grupe od 15, 20 studenata koji su blokirali Rektorat i njihov zahtev da bude smenjen ministar finansija Siniša Mali.

Ona je, na konferenciji za novinare, ocenila da to nije vladavina prava, niti borba za očuvanje institucija, već da je reč o anarhiji i političkim zahtevima.

Brnabić je napomenula da zbog grupe od 15,20 ljudi treba da ispašta 100.000 studenata Beogradskog univerziteta, ali je dodala da se Vlada Srbije neće mešati u autonomiju univerziteta.

Grupa studenata ispred Udruženja #1od5 miliona od petka popodne zaključala se u zgradu Rektorata sa zahtevom da premijerka javno, na RTS, smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog navoda da je plagirao doktorsku disertaciju.

Rektorka Ivanka Popović je za N1 rekla da je zaposlenima u Rektoratu onemogućeno pravo na rad jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

„Juče smo obavili razgovor sa studentima, očekivali smo konstruktivan razgovor gde će obe strane imati puno razumevanje za situaciju. Imali smo utisak da je to tako i da ćemo imati određeni napredak. Međutim, jutros u 5.30 časova su studenti uzeli ključeve od portira što predstavlja kvalitativnu promenu“, istakla je ona.