Dvadeset meseci od ubistva Ivanovića: Istraga "tapka u mestu", SDP pred rascepom

Vesti 16. sep. 201910:09 > 10:15
Podeli:
Izvor: N1

Dvadeset meseci nakon ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića pomaci u istrazi su skromni, a politička zaostavština u vidu njegove građanske inicijative nalazi se pred ogromnim izazovima, možda i rascepom, piše KoSSev.

Dugogodišnja saradnica i partijska koleginica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, sa još jednim članom SDP-a, Svetislavom Jokićem našla se na listi Srpske liste za kandidate za poslanike kosovske skupštine, podseća KoSSev.

Odluci Božović usprotivila su se dva odbornika GI SDP u skupštini opštine Severna Mitrovica, Dušan Milunović i Igor Rajčić, navodeći da se radi o individualnoj odluci Božović, ne i čitave stranke, ali više od nedelju dana nakon ove objave, ostali članovi SDP-a se nisu izjasnili po ovom pitanju u javnosti.

Ovoj vesti prethodila je objava same Božović da je po četvrti put ukupno, a po treći put pred Specijalnim tužilaštvom, pozvana da da iskaz u vezi sa ubistvom Ivanovića što je sama označila kao vid pritiska na nju. Po objavljivanju vesti da će se naći na listi Srpske liste, u intervjuu za N1 je izrazila nadu da će joj srpski predsednik Aleksandar Vučić sada pomoći kako bi ispitivanja prestala.

Međutim, osim ponovnog ispitivanja Božović i ranije bivše sekretarice Olivera Ivanovića, Silvane Arsović od kosovskog Specijalnog tužilaštva koje je pre godinu i po dana preuzelo ovaj slučaj od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, nema značajnijih informacija o napretku istrage, navodi KoSSev.

Od ukupno pet osumnjičenih, čija imena su poznata i među kojima je i Arsović, u pritvoru su i dalje policajac Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu.

Istovremeno, kosovski istražni organi i dalje tragaju za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem za kojim su raspisali „domaću“ poternicu, ali i, kako tvrde, predali UNMIK-u dokumentaciju za raspisivanje međunarodne poternice koju treba dalje proslediti Interpolu.

Istraga je, kako je u aprilu saopštio predmetni tužilac Sulj Hodža proširena na još dva lica, ali on nije govorio o imenima. Kasnije, srpski portal KRIK preneo je da se radi o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva, piše KoSSev.