Jeremić: Uspeh bojkota neće se meriti izlaznošću

Vesti 16. sep 201910:02 > 10:15
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je u Novom danu da će izlaznost na predstojećim izborima biti veća nego na prethodnim, ali da se bojkot izbora neće meriti izlaznošću. "Uspeh bojkota će se meriti vremenom koje protekne od tih izbora takvih, do pada Aleksandra Vučića. Nećete moći da kažete na dan izbora koliko je bojkot bio uspešan. Glavni motiv za naš neizlazak je što smo uvereni da je bojkot jedina stvar koja ima kapacitet da skrati to trajanje", kaže on.

Odluku o bojkotu izbora prva je donela Narodna stranka, koja je već krenula i u kampanju bojkota.

„Ovo nije samo bojkot izbora za šta smo se opredelili, ovo je bojkot ovog poretka, ovog sistema. Izbori su samo jedan od elemenata onoga na šta Narodna stranka više nema nameru da pristaje“, kaže Jeremić.

Kako kaže, razgovaraju sa ljudima od vrata do vrata i od usta do usta, jer su im metodi komunikacije bitno suženi.

„Nisam uspeo za dve godine koliko postoji Narodna stranka nijedan minut da dođem na televiziju sa nacionalnom frekvencijom, osim kada se o meni prave specijalne emisije koje se emituju u udarnom terminu“, kaže.

POVEZANE VESTI

Kaže da su u kampanju bojkota krenuli odmah po donošenju odluke.

„Moje kolege iz stranke su svaki dan na putu, a ostali su dobrodošli da se pridruže. Drago mi je da je značajan broj organizacija opozicije doneo odluku da bojkotuje izbore. Svi oni koji zaista žele da ovom režimu vide leđa pre, a ne kasnije“, kaže on.

Ističe da su učestovali na okruglim stolovima, ali da su se povukli u trenutku kada su „zaključili da tim putem ne može doći do promene“.

„Učestvovaćemo u budućnosti u bilo kom pokušaju napretka, ali se naša odluka o izborima na proleće neće promeniti, jer nema dovoljno vremena da bi izbori bili regularni. Minimum šest do 12 meseci to mora da bude primenjivano da bi se stvorili uslovi“, kaže on.

Smatra da se u Medveđi pokazalo kakvi su uslovi za izbore.

„Čeka nas verovatno do sada nezapamćen stepen silovanja države i društva u cilju konkretno isterivanja što većeg broja ljudi na izbore. Cilj režima je da postignu veliku procentualno izlaznost. Verujem da će birački spisak biti skraćen. Moje mišljenje je da će izlaznost biti veća nego na prethodnim izborima“, kaže on.

Ipak, ističe da se uspeh bojkota neće meriti izlaznošću.

„Uspeh bojkota će se meriti vremenom koje protekne od tih izbora takvih, do pada Aleksandra Vučića. Nećete moći da kažete na dan izbora koliko je bojkot bio uspešan. Glavni motiv za naš neizlazak je što smo uvereni da je bojkot jedina stvar koja ima kapacitet da skrati to trajanje“, kaže.

Smatra da se jedino bojkotom dovodi u pitanje legitimitet ovakvog režima.

„Stvara se jedinstvo u opoziciji, teraju se na čistac oni koji su spremni za pravljenje kompromisa, pokazuje se da nisu svi isti, da nije svima stalo do mesta u Skupštini, brani se bazično dostojanstvo…“, kaže on.

Kako kaže, poslednja bitna organizacija koja treba da donese odluku o bojkotu izbora je Pokret slobodnih građana.

„PSG nije doneo odluku, ja se iskreno nadam da će je doneti, nadam se da neće biti na izborima ove šarade, režije, rijalitija, koji režira Aleksandar Vučić. Ko god bude pristao da učestvuje ponovo u takvoj vrsti rijalitija biće vrlo koristan eksponent režimu, Narodna stranka to neće biti“, kaže Jeremić.

Kako kaže, ne može OEBS obezbediti fer i poštene izborne uslove.

„Oni mogu samo da posmatraju, ništa drugo, možete sami da se izborite za fer i poštene izbore, a OEBS onda može da posmatra“, kaže.

Ističe da je „bojkot samo jedno od oruđa koje koriste ne bi li što je pre moguće promenili Srbiju“.

„Mislim da će bojkot da se meri atmosferom koja bude nametnuta zbog ogromne prisile nad građanima i posle toga vremena koje će biti mereno do pada režima. Ovo je najbrži put da se dođe do promena, odlučujemo se za put delegitimizacije režima“, kaže Jeremić.

Kako kaže, to je „bitka za spas ove generacije, mnogo više nego opozicije“.