Novaković: Poslovi za javne garaže dodeljuju se unapred poznatim investitorima

Vesti 15. sep 201922:29 > 22:31
Press služba DS

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković optužio je gradsku vlast u Novom Sadu da kroz model javno-privatnog partnerstva dodeljuje poslove za izgradnju javnih garaža već unapred poznatim privatnim investitorima.

Novaković je u saopštenju za javnost naveo da taj model rada može postati model rada vlasti u celoj Vojvodini i dodao da su ljudi koji stvarno upravljaju Srpskom naprednom strankom u Vojvodini već odredili novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića za novog predsednika Pokrajinske vlade.

„Skandalozni plan izgradnje 12 javnih garaža u privatnom vlasništvu koji upravo ovih dana realizuje gradska vlast u Novom Sadu na čelu sa Vučevićem može se posmatrati i kao pokazna vežba za ono što će od proleća uslediti u čitavoj pokrajini“, kazao je Novaković.

On je naveo da se koncesija privatnicima daje na 43 godine, što je kako je ocenio – neprihvatljivo dugo.

„Objašnjenje kako se došlo do tog roka je za anale štetnih poslova vlasti. Kažu da se privatnom investitoru mora ostaviti rok da otplati kredit kojim će finansirati izgradnju garaže, što znači da vlast unapred zna da taj privatni vlasnik nema sopstvenog novca za investiciju. Budući da znaju da će sve finansirati iz kredita, pretpostavljam da znaju i ko su ti investitori“, kazao je Novaković.

Prema njegovim rečima, privatni partner se uključio u „igru“ tako što gradska vlast odustaje od investiranja u garaže i čitav posao uređenja i naplate parkiranja u javnim garažama prepušta privatnicima putem koncesije.

„To će nesumnjivo privatnicima omogućiti da dobro zarade, a sigurno će poskupeti uslugu parkiranja u gradu“, ocenio je Novaković i dodao da će saučesnici u tom poslu „dalje devastacije Vojvodine“ i njenih institucija biti svi koji na posredan ili neposredan način pomognu režimu da ostvari svoju kadrovsku i biznis kombinaciju.

„Gradska vlast u Novom Sadu za više od sedam godina nije započela izgradnju nijedne garaže mada planovi izgradnje postoje još iz perioda prethodne vlasti. Sada se vidi i zašto je tako, kada se sve predaje privatnicima“, rekao je Novaković.