U Pranjanima obeleženo 75 godina od operacije "Halijard"

Vesti 15. sep 201918:12 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

U podsuvoborskom selu Pranjani, kod Gornjeg Milanovca, obeležena je 75-ogodišnjica operacije "Halijard", kada je spaseno više od 500 američkih i britanskih avijatičara u Drugom svetskom ratu. Pred više hiljada ljudi, vence na spomenik pored stare poletno-sletne piste položili su predstavnici savezničkih zemalja i predsednik Srbije.

Tokom proleća i leta 1944. godine narod milanovačkog i čačanskog kraja primio je na višemesečni oporavak 520 savezničkih pilota, mehaničara, navigatora i strelaca koji su bili oboreni tokom bombardovanja bušotina i rafinerija nafte u Rumuniji. Seljaci naselja na padinama Suvobora ručno su i uz pomoć volova izravnali poljanu sa koje su avijatičari evakuisani avionima u Italiju, sa teritorije pod kontrolom Jugoslovenske vojske u otadžbini.

„Ovo polje tu, može da izgleda kao neko poljoprivredno polje. Ustvari, to je polje junaštva i polje heroja. Svake godine kada dođemo ovde da odamo počast onima koji su žrtvovali sve za njihovu zemlju, za njihov narod, i ako su Amerikanci i ako su Srbi, to su pravi heroji“, kazao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

POVEZANE VESTI

„Mnogima je Srbija bila spas, mnogima je narod u Pranjanima, gornjemilanovačkom, čačanskom i požeškom kraju bio spas ne samo za njih i njihove porodice, već i spas za jednu važnu operaciju 1944. godine. Ja sam ponosan na činjenicu da smo mi Srbi, od početka sukoba sa nacističkom armadom bili ne samo antifašistički orjentisani i nismo to iskazivali kroz filozofske rasprave svuda, već kroz žestok otpor koji su organizovale partizanske jedinice širom bivše Jugoslavije. Ovo vam je primer kako je vojska u otadžbini, kraljeva vojska 1944. godine žestoko se suprostavila fašističkom neprijatelju i pomogla našim savezničkim borcima“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na spomen obeležje na gorskom aerodromu vence su položili predsednik Srbije, predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Poljske i Fondacije Halijard.

Građani dovezeni autobusima znali su, uglavnom, povod okupljanja na Galovića polju.

„Ovde je spaseno 500 i nešto američkih pilota koji su se ovde spustili, a seljaci su ih hranili“, kaže Ljubodrag Ćirović, iz sela Planinica kod Mionice.

„Evo došli smo da posetimo Galovića livade gde su se spuštali američki padobranci, a naši su ih vraćali žive i zdrave“, dodao je Ranić Đurović, iz Vranića kod Čačka.

„Povodom otvaranja aerodroma. Povodom otvaranja aerodroma“

N1: Šta mislite o tome?

„Mislimo sve najbolje. Svi smo došli da podržimo“, odgovorila je Danka Ilić iz Čačka.

Operacija Halijard – vazdušni most povod je nastanka mnogih posleratnih prijateljstava meštana Pranjana i savezničkih avijatičara veterana. O ovoj velikoj operaciji na teritoriji koju su kontrolisale snage generala Dragoljuba Mihajlovića nije se govorilo u srpskoj javnosti sve do 2000-ih godina i postavljanja spomen ploče na Galovića polju.