MEDEL: Srbija da zaštiti sudije i tužioce koji govore o problemima u pravosuđu

Vesti 15. sep. 201915:10 > 15:16
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) izrazilo je zabrinutost jer se, kako kažu, stiče utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere da spreče ugrožavanje slobode izražavanja sudija i tužilaca, koje je garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima.

„Utisak je da vlasti Srbije nisu preduzele mere da ojačaju autoritet pravosudnih institucija i omoguće slobodno odlučivanje članova Državnog veća tužilaca, saglasno propisima koji garantuju, da član Veća ne može da bude pozvan na odgovornost za mišljenje i glasanje u Veću“, navodi se u saopštenju MEDEL-a koje prenosi Udruženje tužilaca Srbije.

Oni smatraju da je učestalo podnošenje krivičnih i disciplinskih prijava kao i brojni medijski napadi na sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava obeležilo period od poslednjih nekoliko meseci.

„Sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile su i brojne krivične prijave, kao i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju pojedini mediji“, navodi udruženje MEDEL.

Kako kažu, napadi su dolazili od dve provladine nevladine organizacije i od medija za koje postoji sumnja da su bliski pojednim Vladinim zvaničnicima.

Iz ovog udruženja kažu da će se obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojednih pravosudnih institucija, kao i da će, s obzirom na to MEDEL ima status posmatača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj montoringa biti prosleđen tim institucijama.

POVEZANE VESTI

MEDEL je, kako podseća, već sproveo jednu takvu monitoring misiju nakon reizbora sudija i tužilaca krajem 2009. godine.

Kako tvrde, rezultati te misije bili su veoma korisni radi sagledavanja proceca reizbora sudija i tužilaca i oni su poslužili Evropskoj uniji da upotpuni sliku o reizboru sudija i tužilaca i preduzme mere radi otklanjanja nedostataka u tom procesu.

Podsetimo, pre nekoliko dana jedan tabloid je na naslovnoj strani objavio da je tužilac Stanislav Dukić, koji je i član Državnog veća tužilaca (DVT), slavio 50. rođendan „sa ljudima iz kriminalnog miljea dobro poznatog policiji“. Prema navodima tabloida, na Dukićevom slavlju u hotelu na Banovom brdu bio je i Goran Ilić, zamenik predsednika DVT, tela koje bira i razrešava tužioce, kao i Zoran Vidaković, disciplinski tužilac DVT.

Sve navode tabloida, pomenuti tužioci odmah su demantovali.

Ipak, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja se već godinama nije pojavila u javnosti da odgovori na brojna pitanja iz nadležnosti javnog tužilaštva, nije poverovala kolegama i pokrenula je postupak provere navoda iz tabloida. Lično ona je inicirala sastanak Etičkog odbora Državnog veća tužilaca na kome bi se razmatrali postupci tužioca koji su bili na proslavi.

U ponedeljak je Etički odbor odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji, a pred odborom su se izjasnili i tužioci odbacujući sve navedeno iz teksta ovog tabloida.

Provera navodnog druženja tužilaca sa ljudima iz sveta kriminala sama posebi nije sporna, ali je sporno to što je jedini osnov za to kontrukcija iz tabloida, kao i to što se dešava u toku višemesečne hajke protiv pojedinih članova Državnog veća tužilaca, piše Insajder.

MEDEL je evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije koje je osnovano 1985. godine i čine ga udruženja iz 15 evropskih zemalja uključujući Belgiju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Nemačku, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju Španiju i druge. Od srpskih organizacija članovi ovog udruženja su Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.